Kroměřížský Dům kultury zve na besedy s cestovateli

03.02.2022 07:08

KROMĚŘÍŽ - Dům kultury opět pořádá seriál oblíbených cestovatelských besed. Jedná se o cyklus povídání s lidmi, kteří se vydávají na cesty, sbírají zážitky a zkušenosti a ve formě povídání, fotografií či filmů je dále předávají potenciálním kolegům. „Některé z pětice přednášek se kvůli koronaviru nemohly konat na podzim, proto jsme je znovu zařadili do programu připraveného na konec letošní zimy a začátek jara,“ řekl Pavel Sedláček, ředitel Domu kultury v Kroměříži, který je pořadatelem cyklu.
Ke dvojici míst, kde se besedy s cestovateli konaly doposud, Domu kultury a kinu Nadsklepí, přibyl další prostor – Klub Starý pivovar. Cyklus Procestujte svět s Domem kultury zahájila ve středu 2. února v kině Nadsklepí cestovatelka Hana Machalová se svým projektem 77 neuvěřitelných míst Evropy.
Eva Jelínková a Pavel Ligr přijedou do Kroměříže ve čtvrtek 3. března, aby v Klubu Starý pivovar představili Jordánsko. Zemi Nabatejců, krajinu, kde Mojžíš před svou smrtí poprvé viděl zemi zaslíbenou, místo, které spojuje křesťany, židy i muslimy, zemi horkých dnů a osvěžujících nocí, písčité a kamenité krajiny, olivových a palmových hájů, zelených kopců, hradů z období křížových výprav.
„Klub Starý pivovar navštíví 17. března i fotograf a cestovatel Jan Husák, jenž bude poutavě hovořit o Skotsku jakožto o magickém severu Velké Británie. Pozve diváky do národních parků i na ostrovy, na tajemné hrady a do historických měst, seznámí s referendem o skotské nezávislosti i vikinským festivalem na Shetlandech,“ pokračoval ve výčtu ředitel kroměřížského domu kultury.
Ve čtvrtek 7. dubna pak v divadelním sále Domu kultury vystoupí známý cestovatel a bavič Ladislav Zibura, který přijede s novou přednáškou nazvanou Prázdniny v Česku. Představí dvouměsíční prázdninovou jízdu po Česku, při níž zamířil do oblastí známých i neznámých – od jihočeských rybníků přes uhelné pánve až po opuštěné pohraničí.
Celý cyklus přednášek uzavře 20. dubna v Klubu Starý pivovar cestovatel David Hainall povídáním na téma Balkán pěšky i na kole. Balkánský poloostrov představí jako krásný, tajemný, známý a přívětivý, jako historickou křižovatku, směsici národů, náboženství, kultur, zvyků a obyčejů, jako místo, kde žijí usměvaví pohostinní lidé.
„Vstupenky na jednotlivé besedy je možné zakoupit hodinu před samotnou přednáškou, dále v předprodeji v pokladnách Domu kultury, kina Nadsklepí, Expozici Karla Kryla. Možný je také elektronický nákup prostřednictvím rezervačního systému Colosseum na webových stránkách Domu kultury,“ é=poznamenal Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž