Kroměřížský dožínkový průvod projde novou trasou

14.08.2022 11:34

KROMĚŘÍŽ - Dožínky Zlínského kraje i v letošním roce ozdobí průvod krojovaných účastníků. Oproti minulým letům však půjde jinou trasou. Z Vejvanovského ulice vyrazí pěší zónou ulicemi Vodní, Dobrovského a Prusinovského až na Velké náměstí.
„Nebude tak omezena automobilová doprava na hlavním tahu městem, kudy procházel průvod v předchozích letech. Kroměřížané a návštěvníci města si tak tuto oblíbenou součást dožínkových slavností užijí v klidu a zblízka,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová. Dožínky se v Kroměříži uskuteční 19. a 20. srpna. „Jsou tradiční oslavou zakončení sklizně a poděkováním zemědělcům za jejich práci, které bychom se všichni měli vážit. Jsou ale také přehlídkou krojů, barev a kultury jednotlivých regionů, které se – v rámci Zlínského kraje – do Kroměříže sjíždějí a zapojují do dožínkového programu,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Dožínek se zúčastní představitelé Zlínského kraje s hejtmanem Radimem Holišem, představitelé města Kroměříže v čele se starostou Němcem, zástupci Agrární komory a folklorních souborů ze všech koutů kraje.
Součástí programu bude dožínkový jarmark, přehlídka zemědělské techniky i vystoupení folklorních souborů. Kroměřížské dožínky jsou hojně navštěvovanou akcí. A toho, že přilákají hodně lidí, se letos pořadatelé rozhodli využít pro dobrou věc.
„Na Velkém náměstí (v bezprostřední blízkosti stanoviště se zdravotnickou službou) bude umístěn stánek, kde si budou moct zájemci nechat provést stěr z dutiny ústní a po vyplnění dotazníku se nechat zaregistrovat jako dárce kostní dřeně. Akce má název Žně na dřeň,“ sdělil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
 „Velkou propagátorkou této chvályhodné činnosti, která zachraňuje lidské životy, je Zdeňka Wasserbauerová z Otrokovic, která se kroměřížských dožínkových slavností osobně zúčastní a s případnými dárci bude o problematice hovořit. Sama díky svým aktivitám za posledních dvacet let sehnala zhruba 22 tisíc dárců kostní dřeně do registru,“ doplnil ředitel Domu kultury v Kroměříži Pavel Sedláček. 
Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic a oslavou ukončení sklizně obilí. Pro zemědělce i ostatní návštěvníky je zábavou s bohatým programem a tipem na příjemně strávený víkend.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž