Kroměřížské hudební léto letos zve na operní árie, operetu i filmové melodie

10.09.2022 15:33

KROMĚŘÍŽ - Již více než pět desetiletí patří k nejoblíbenějším hudebním projektům ve městě cyklus Kroměřížské hudební léto (KHL). Letos se uskuteční už po čtyřiapadesáté. „Kroměřížské hudební léto je nejstarším hudebním festivalem v Kroměříži. Dramaturgie festivalu představuje v posledních ročnících díla a interprety nejen vážné hudby, ale snaží se zaměřovat na různé skupiny diváků a posluchačů. V každém z ročníků se objevují žánrově různorodé projekty a lákají k návštěvě i ty, kteří běžně koncertní cykly nenavštěvují,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.
Letošní ročník KHL tak láká na filmové melodie, slavná jména i na klasické operní árie. „Cyklus zahájí 13. září opereta Oskara Nedbala Polská krev v podání Slezského divadla Opava. Polská krev patří mezi nejslavnější a nejhranější díla svého žánru. Více než třicetičlenný orchestr doprovodí v Kroměříži desítky zpěváků a členů baletní složky opavské scény,“ sdělil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Druhým koncertem cyklu je 29. září operní vystoupení věhlasné sopranistky Gabriely Beňačkové, která v letošním roce slaví 75. narozeniny a zároveň si připomíná 50 let svého uměleckého působení. Zazpívá spolu s tenoristou Jakubem Pustinou za klavírního doprovodu Marty Vaškové. Na programu budou slavné operní árie, které slavná pěvkyně zpívala na tuzemských i zahraničních pódiích. Kroměřížské hudební léto zakončí 11. října koncert orchestru Grande Moravia Ladislava Pavluše. Zahraje slavné filmové melodie Ennia Morriconeho, a to i v unikátním podání cimbálu s orchestrem.
Všechny koncerty a představení cyklu se konají v divadelním sále Domu kultury v Kroměříži.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž