Kroměřížské hudební léto letos láká na klasiku i etno, pop i folklór

05.09.2021 10:58

KROMĚŘÍŽ - Hned několik atraktivních vystoupení nabídne letošní 53. ročník festivalu Kroměřížské hudební léto (KHL). V posledních letech představuje díla a interprety nejen vážné hudby, ale i jiných žánrů. Do Kroměříže tak během jednoho měsíce dorazí Jaroslav Svěcený, Cigánski diabli či Leona Machálková.
„Loňský program Kroměřížského hudebního léta se uskutečnil pouze částečně. První dvě naplánované akce proběhly, poslední koncert Hradišťanu a Hany a Petra Ulrychových ale musel být kvůli koronavirovým omezením zrušený. Proto jsem ráda, že se diváci mohou i na tyto interprety těšit v letošním roce,“ řekla místostarostka Daniela Hebnarová.

Koncertní cyklus zahájí ve středu 22. září projekt houslisty Jaroslava Svěceného s jedním z nejlepších etno ansámblů svého druhu na světě, souborem Cigánski diabli. Koncert, který je uváděný jako „česko-slovenský hudební uragán a bouře instrumentální virtuozity“ představí hudbu nejen etnickou, ale také díla klasická, jako jsou například Brahmsovy Uherské tance či Chačaturjanův Šavlový tanec.

V pořadí druhým koncertem Kroměřížského hudebního léta bude ve čtvrtek 7. října vystoupení Leony Machálkové s kapelou a kolegou Radimem Schwabem s názvem Muzikál – moje láska. Královna české muzikálové scény Leona Machálková připravila sólový koncertní program, který přináší slavné písně z českých i světových muzikálů, jako jsou West Side Story, Jesus Christ SuperStar, Dracula, Monte Cristo, Bídníci, Angelika, Hamlet, Evita, Cats, Elizabeth nebo Mamma Mia!

„Program KHL 2021 završí Jiří Pavlica s Hradišťanem a Hana a Petr Ulrychovi a Javory Beat. Všichni protagonisté koncertu patří mezi stálice české hudební scény a svými písněmi přinášejí radost posluchačům už více než padesát let. Jiří Pavlica, který dnes stojí v čele Hradišťanu, byl dokonce po nějakou dobu členem skupiny Javory. Zmíněná uskupení spojují i další věci - především charakter a obsah písní, jejich melodika a zdroje a v neposlední řadě vlídný a upřímný přístup k posluchačům,“ dodal Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

„Vstupenky už jsou v prodeji. Koncerty se konají vždy od 19 hodin, a to v divadelním sále Domu kultury,“ uvedl ředitel Domu kultury v Kroměříži Pavel Sedláček.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž