Kroměřížské děti opět soutěžily ve zpěvu a recitaci

05.04.2022 13:04

KROMĚŘÍŽ - Po dvouleté přestávce se mohli žáci a studenti z kroměřížských škol včetně té umělecké opět zapojit do soutěží v recitaci a zpěvu. Během února a března proběhla oblastní kola tří soutěžních přehlídek: soutěže v recitaci a přednesu Wolkrův Prostějov, pěvecké soutěže O hanáckyho kohóta a recitační soutěže Svátek poezie.
„Je škoda, že se do soutěží nezapojilo více škol a více dětí. Ale po dvouleté pauze jsme rádi, že se soutěže podařilo uspořádat, za což bych chtěla poděkovat jejich organizátorům. A věřím, že v dalších ročnících už bude situace s účastí lepší. Vždyť hudba a poezie patří k životu,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.
Wolkrův Prostějov je soutěž pro mládež i dospělé recitátory. Letošní oblastní přehlídka se konala na konci února v prostorách Základní umělecké školy Kroměříž, která byla za podpory města Kroměříže jejím pořadatelem. Zúčastnilo se jí deset soutěžících ve dvou věkových kategoriích. Porota se shodla na vysoké úrovni kvality textů i jejich interpretace, a proto do krajského kola konaného v Uherském Hradišti poslala celkem šest postupujících.
„V druhé polovině března pak v Domě kultury v Kroměříži proběhla další dvě umělecká klání. Okresní kolo pěvecké soutěžní přehlídky O hanáckyho kohóta pořádaly odbor školství, mládeže a tělovýchovy kroměřížské radnice a Vyšší odborná škola pedagogická a sociální a Střední pedagogická škola Kroměříž ve spolupráci s Domem kultury v Kroměříži. Dvacítka dětí předvedla výborné výkony, nejmladší účastnici, krojované Hanačce z kroměřížského Klubíčka, byly čerstvě tři roky. Porota vybrala ze všech věkových kategorií sedm nejlepších do oblastního kola v Prostějově,“ informoval Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
Poslední uměleckou přehlídkou bylo oblastní kolo soutěže dětských recitátorů Svátek poezie určené dětem ze základních škol a víceletých gymnázií. Ze soutěže, kde je kladen důraz na přirozenost dětského projevu, uměleckou hodnotu textu, interpretační úroveň a kulturu projevu, postoupilo osm recitátorů ve čtyřech kategoriích do krajského kola. Krajská kola soutěží se konají v dubnu.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž