Kroměřížská radnice získala ocenění za práci s uprchlíky z Ukrajiny

23.03.2024 10:26

KROMĚŘÍŽ - Ministerstvo vnitra ČR a Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky udělily městu Kroměříži ocenění za podporu integrace na municipální úrovni. Radnice ho získala za práci s uprchlíky z válkou zmítané Ukrajiny. „Těší nás, že ukrajinští občané do našeho města zapadli bez větších problémů, že zde mnozí z nich pracují a jejich děti navštěvují školská zařízení. Pomyslnou třešničkou na dortu pak je zmíněné ocenění, kterého si vážíme,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Do Kroměříže po napadení Ukrajiny Ruskem dorazilo zhruba 500 uprchlíků. Někteří našli útočiště u svých rodinných příslušníků, kteří ve městě již dříve žili a pracovali, většina však hledala azyl a nutně potřebovala pomoc. Radnice ve spolupráci se Zlínským krajem zajistila ubytování pro zhruba stovku osob, většinou pro ženy a děti a seniory. Město také organizovalo sbírku potravin a finanční sbírku mezi zaměstnanci úřadu, ze které bylo pořízeno vybavení do bytů.

„Zásadní však byla komunikace s uprchlíky, což se městu dařilo díky tomu, že zaměstnávalo dvě rodilé mluvčí. Obě ženy původem z Ukrajiny svým krajanům pomohly s orientací v novém prostředí. Zprostředkovaly jim například informace související s ubytováním, psychologickým poradenstvím, zajištěním zdravotní péče i škol pro děti, s hledáním zaměstnání i možnostmi trávení volného času,“ popsal místostarosta Pavel Motyčka, který má na starost sociální oblast.

Díky pravidelné komunikaci se v Kroměříži daří předcházet konfliktům i xenofobním náladám. „Naopak, řada uprchlíků se velmi rychle integrovala do společnosti. Pomohly k tomu i městem zajišťované kurzy češtiny. Díky koordinátorkám projektu, rodilým mluvčím, bylo možné rychle reagovat na potřeby ukrajinských občanů a naučit je vše potřebné. V současné době je již většina uprchlíků, kteří v Kroměříži dosud zůstávají, soběstačná a umí si také pomoci navzájem,“ uzavřel vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví Radovan Klabal.
Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí
Foto: Městský úřad Kroměříž