Kroměřížská radnice dokončila za bazénem pumptrack, okruh pro jízdu v terénu

20.10.2021 14:40

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice dokončila nový okruh pro jízdu na kole v terénu, takzvaný pumptrack. Stojí za plaveckým bazénem. Postavil ho Tomáš Brožík z Dobřan v Plzeňském kraji, který nabídl cenu zhruba 835 tisíc korun.
„Na původně nevzhledném místě s bujnou vegetací tak vznikl příjemný areál, po skateparku další nové venkovní sportoviště pro širokou veřejnost. Jedná se o jeden z mála pumptracků v přírodním prostředí mezi stromy,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Pumptrack je uzavřený, uměle vytvořený přírodní okruh pro jízdu na kole, který se projíždí bez šlapání. Je dlouhý 140 metrů a je tvořený devětadvaceti terénními vlnami a pěti klopenými zatáčkami, které umožňují udržovat nebo dokonce zvyšovat rychlost jízdy pouhým pumpováním. Je ideální pro nácvik rovnováhy, ovládání a získání základních dovedností na jízdních kolech, je i výborným místem pro zábavu a pilování technických dovedností cyklistů.

„Pumptrack si užijí jednotlivci, skupinky jezdců i celé rodiny. Je vhodný pro děti, mládež i dospělé bez ohledu na výkonnost i věk, ale také pro zkušené bikery. Cílem projektu bylo vytvořit ve městě vhodnou lokalitu pro zdokonalování se v jízdě na kole,“ poznamenal koordinátor městské mobility Martin Gabryš. Pumptrack není jedinou aktivitou, kterou radnice vylepšuje podmínky pro cyklisty.

„V současnosti finišují projekty na nové dopravní značení po městě. Jedná se o cyklopruhy, piktokoridory a společné stezky pro pěší i cyklisty. Většina těchto opatření bude hotova do konce října. Město také připravuje cyklostezky do místních částí Postoupky a Vážany a do obce Sobělice. Město chystá i projekt singletrailu v lokalitě Hvězda,“ doplnil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž