Kroměřížská nemocnice přijala pacientky po otravě ocúnem

24.04.2023 11:30

KROMĚŘÍŽ - Aktuální sezona medvědího česneku přidělává vrásky na čele zdravotníkům z Kroměřížské nemocnice a.s. Jen za minulý týden přijali k hospitalizaci dvě pacientky, které si známou rostlinu spletly s ocúnem a otrávily se.
„Obě ženy byly přijaty ve vážném stavu. Zatímco jedna již byla přemístěna na standardní oddělení, druhá stále zůstává na jednotce intenzivní péče,“ uvedla Veronika Slaměnová, tisková mluvčí nemocnice.„Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,“ upozornil primář interního oddělení Pavel Třeštík s tím, že první známkou otravy bývá úporné zvracení a průjem. Doplnil, že pokud lidé tuto rostlinu omylem požijí, mají okamžitě vyvolat zvracení, užít černé uhlí a volat sanitku.

Listy medvědího česneku mají česnekové aroma, jsou bohaté na silici, sirné složky a čpavek. Chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér. Medvědí česnek se však bohužel dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné, požití může mít až fatální následky.
Vlastimil Langer
Zdroj: Kroměřížská nemocnice

Ilustrační foto: Archiv SNZK