Kroměřížané uctili památku válečných veteránů

12.11.2022 14:24

KROMĚŘÍŽ - Kroměříž si v pátek 11. listopadu položením věnců na hřbitově u památníku obětem první a druhé světové války připomněla válečné veterány. Jejich hrdinství uctili představitelé radnice v čele se starostou Tomášem Opatrným, zástupci Armády České republiky, Českého svazu bojovníků za svobodu, Sdružení válečných veteránů ČR a Československé obce legionářské.
„Den válečných veteránů se celosvětově slaví 11. listopadu. Česká republika si tento významný den připomíná od roku 2001. Datum 11. listopadu se odvíjí ode dne, kdy bylo v roce 1918 podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem a na západní frontě tak skončily boje první světové války. Její následky byly strašlivé,“ připomněl Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
„Odhaduje se, že v letech 1914 až 1918 zemřelo či padlo přibližně 9,5 milionu vojáků a ztráty na životech civilního obyvatelstva dosáhly šesti milionů,“ uvedl předseda Sdružení válečných veteránů ČR ve Zlínském kraji Milan Antoš. Den válečných veteránů je podle něho dnem smíření, kdy litujeme všech zmařených životů vojáků, ať už bojovali na jakékoliv straně, především však těch, kteří padli za národní, osobní a politickou svobodu.
„Je ale také dnem poděkování českým vlastencům, kteří padli v obou světových válkách a dalších konfliktech minulého a tohoto století. Je dnem, kdy si připomínáme také novodobé válečné veterány, kteří zemřeli při plnění povinností v mírových misích na Balkáně, v Afghánistánu, Iráku a na dalších místech,“ dodal Antoš.
Symbolem válečných veteránů je květ vlčího máku, který ve velkém množství vyrostl právě na bojištích a hrobech vojáků padlých v první světové válce. U příležitosti Dne válečných veteránů se pořádá sbírka na podporu Vojenského fondu solidarity, který pomáhá vojenským profesionálům a vojákům aktivních záloh a jejich rodinám překonávat složité životní situace.
Přispět do sbírky mohou i obyvatelé Kroměříže. Pokladnička je umístěna ve vestibulu radnice na Velkém náměstí, bude zde až do konce listopadu. Každý, kdo přispěje libovolnou částkou podle svého uvážení, obdrží právě zmíněný symbol válečných veteránů – květ vlčího máku.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž