Kroměřížané uctili památku rumunských vojáků padlých při osvobozování města

02.05.2024 15:01

KROMĚŘÍŽ - Kroměříž si dnes připomněla hrdinství vojáků rumunské armády, kteří před 79 lety zemřeli při osvobozování města od nacistických okupantů. „Padli v cizí zemi, daleko od domova a od svých blízkých. Na jejich oběť bychom neměli zapomínat. Je třeba si stále opakovat, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí. Zvláště v dnešní době, kdy na Ukrajině a na Blízkém východě zuří válka, by země svobodného a demokratického světa měly stát při sobě,“ řekl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.
Podle něho stojí přátelství České republiky a Rumunska na pevných základech. „Jsem přesvědčen, že přátelství utužené krví a odvahou rumunských vojáků při osvobozování naší země a našeho města ve druhé světové válce nadále potrvá,“ dodal Opatrný.
Výborné vzájemné vztahy ocenil i zástupce Rumunska, plukovník Georgian Nedelcu. Kroměříž je podle něj nejen symbolem významného podílu rumunského armády na osvobození tehdejšího Československa, ale také pevného přátelství mezi národy, které dokládá například odmítnutí Rumunů zúčastnit se invaze do Československa v srpnu 1968 nebo aktivní česká menšina v Rumunsku a komunita Rumunů v České republice.
„Je mi velkou ctí, že tu dnes mohu být a spolu s vámi vzdát hold rumunským vojákům, kteří před 79 lety přinesli oběť nejvyšší při osvobozování tohoto města. Máme morální povinnost připomínat si jejich statečné činy a jejich oběti. Ať naši vojáci odpočívají v pokoji. Nikdy nebudou zapomenuti,“ poznamenal Nedelcu.
„Pietního aktu se zúčastnil i místostarosta Karel Holík, radní Jiří Kašík a další představitelé města, zástupci armády, Svazu bojovníků za svobodu – Kroměříž, Sdružení válečných veteránů ČR Zlínský kraj, Československé obce legionářské i Sbor uniformovaných ostrostřelců v Kroměříži, jejichž salva setkání zakončila,“ poznamenal Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž