Kroměříž uspěla v krajském kole soutěže Památka roku 2020 a postoupila do celostátní soutěže

13.02.2021 07:10

KROMĚŘÍŽ - Socha Panny Marie s Ježíškem na Mariánském sloupu uprostřed Velkého náměstí v Kroměříži, která v loňském roce prošla renovací, uspěla v soutěži Památka roku 2020. Zvítězila v krajském kole soutěže a postoupila do kola celostátního.
„Ocenění nás samozřejmě potěšilo. Ještě větší radost mám ale z toho, že se nám daří významné památky v Kroměříži opravovat a udržovat ve stavu, který ocení obyvatelé i návštěvníci města. Zlacení sochy Panny Marie na vrcholu morového sloupu, které provedla odborná firma během jara a léta loňského roku za 627 tisíc korun, je první etapou restaurování této významné památky a další práce by měly přijít na řadu v roce letošním,“ řekla místostarostka města Daniela Hebnarová.
„Již hotové restaurátorské práce se týkaly obnovy povrchu sochy Panny Marie. Došlo tu ke scelení zlaceného povrchu sochy, které kromě optického a dekoračního významu zabrání přijímání vlhkosti do pískovcového základu sochy, čímž se zamezí oddělování podkladní vrstvy zlacení od pískovcového podkladu a zároveň degradaci korpusu sochy. V průběhu letošního roku by mělo na objektu Mariánského sloupu dojít na restaurování soch světců a celkové architektury památky, která je dominantou historického centra města,“ upřesnil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
„Mariánský sloup byl postaven v roce 1680 po morové epidemii, která postihla město právě v tomto roce. Na financování stavby se podíleli měšťané společně s biskupem Karlem II. Lichtensteinem - Castelcornem. První významná renovace sochy proběhla rovněž po morové epidemii, a to v roce 1716. Samotné pozlacení sochy bylo provedeno roku 1832 jako poděkování obyvatel města za odvrácení tehdy probíhající cholery. Loňská obnova zlacení pak byla realizována v době covidové pandemie, což v roce 2019, když jsme renovaci připravovali, nikdo netušil,“ informovala architektka města Radmila Vraníková.
Město Kroměříž se do soutěže Památka roku zapojilo poprvé. Cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých a nemovitých památek, věcí, které mají památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty, a to ve dvou kategoriích. Kroměříž se sochou Panny Marie uspěla v kategorii malá rekonstrukce do dvou milionů korun. Soutěž organizuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska ve spolupráci s Národním památkovým ústavem.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž