Kroměříž pošle obcím poškozeným tornádem 800 tisíc korun

02.07.2021 15:38

KROMĚŘÍŽ - Zastupitelé Kroměříže dnes na mimořádném ranním jednání uvolnili částku 800 tisíc korun na pomoc obcím poškozeným tornádem. Finanční dar 200 tisíc korun obdrží obce Hrušky, Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves.
„Kroměříž byla v minulosti zasažena povodněmi, takže víme, jaké škody umí nečekaná živelná pohroma napáchat. Obnova obcí bude náročná a nákladná a každá pomoc jim jistě přijde vhod,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Radnice v tomto týdnu také zorganizovala materiální sbírku na pomoc poškozeným lidem. Ve čtvrtek přepravila na jih Moravy věci, které věnovali obyvatelé Kroměříže. „Darovali například potřebné nářadí a stavební materiál, jako jsou hřebíky, vrtačky, lepidla, tmely, plachty, kolečka či obklady, léky, prodlužovací kabely i věci na úklid, jako jsou kbelíky a košťata,“ dodal Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Na místě neštěstí v tomto týdnu pomáhali kroměřížští dobrovolní hasiči. Další pomoc vznikala spontánně. Například na Základní škole Slovan mezi sebou zaměstnanci a školáci vybrali asi 70 tisíc korun, které poslali na pomoc lidem, jež tornádo připravilo o střechu nad hlavou.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Kroměříž
Ilustrační foto: Archiv SNZ