Kroměříž pokročila v přípravách rekonstrukce smuteční síně

06.07.2022 16:43

KROMĚŘÍŽ - Kroměříž pokročila v přípravách rekonstrukce smuteční síně na hřbitově ve Velehradské ulici. Radní vybrali zhotovitele projektové dokumentace, kterým je společnost F.E.D. z Velkého Ořechova na Zlínsku. „Mám radost z toho, že jsme se posunuli o další krok dopředu. V příštím roce by tak mohla být vyhlášena veřejná zakázka na stavební práce, pokud tedy zastupitelstvo vzešlé z podzimních voleb projekt nezastaví,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.
Náklady na zpracování projektové dokumentace činí zhruba čtyři miliony korun. „Zpracovatel bude mít jako podklad studii dokončenou v minulém roce. Cílem je, aby Kroměříž po rekonstrukci měla důstojné místo, kde se lidé budou moci rozloučit se svými blízkými,“ dodala Hebnarová.
Studii vytvořil architekt Martin Cviček z Brna. Zaměřil se na samotný objekt smuteční síně i na okolní lokality, jako jsou parkovací stání, komunikace a sadové úpravy. Smuteční místo lze rozšířit do stávajících provozních prostor. Odstraní se nevzhledné přístavby z minulých let a otočí se vstup do smuteční síně. Zachován bude židovský hřbitov, který bude ohraničený živým plotem. Obměněna bude zeleň a odstraněny stávající zpevněné plochy, které jsou v havarijním stavu.
„Vytvoří se tak prosluněné prostory plné květin, které propojí smuteční sál se hřbitovem. Provozní část smuteční síně bude přesunuta k silnici, tedy do nejhlučnějšího místa. Samotný sál se rozšíří o galerii, takže se do smuteční síně vejde více smutečních hostů, sedících bude cca 230. Úpravy přinesou i rozšíření parkovacích ploch, které nově pojmou více než pět desítek vozidel. Doplněn bude i mobiliář. Náklady na rekonstrukci smuteční síně a jejího okolí jsou odhadovány na 40 milionů korun,“ sdělil Jan Vobdrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Rekonstrukce smuteční síně byla jednou z možností, jak zlepšit stav, prostředí a důstojnost budovy, kde se lidé loučí se svými zesnulými. Město zvažovalo i její zbourání a vybudování nové smuteční síně. Při průzkumech však bylo zjištěno, že budova je v relativně dobrém stavu, proto radnice přistoupí na její rekonstrukci. V plánu je také vybavení síně moderní audio a videotechnikou.
Městský hřbitov vznikl na současném místě na začátku 20. století. Po druhé světové válce se spojil se hřbitovem židovským, a právě židovská pohřební síň byla v roce 1960 přebudována na smuteční síň, kde se od té doby odehrávají všechny obřady.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž