Kroměříž láká na nově otevřené prostory zámku i na bohatou nabídku akcí

21.03.2024 09:09

KROMĚŘÍŽ - Otevření nových, dosud nepřístupných prostor Arcibiskupského zámku, bude patřit mezi hlavní lákadla nadcházející turistické sezony v Kroměříži. „Návštěvníky našeho krásného města čeká mimo památek UNESCO také pestrá nabídka nejrůznějších akcí, ať už jde o oblíbené koncerty a festivaly různých hudebních žánrů, nebo třeba o Vybarvený běh, Den uniformovaných sborů či letní relaxační zónu na Velkém náměstí,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Arcibiskupský zámek v posledních letech prochází proměnami, loni například otevřel zrekonstruovaný Sněmovní sál. „V tomto kontextu je vhodné připomenout si letošní výročí 400 let od narození biskupa Karla II. z Lichtensteinu–Castelcorna, mecenáše a milovníka umění, který zámek zničený za třicetileté války prakticky znovu vybudoval,“ připomněl olomoucký arcibiskup Josef Nuzík.

Zámek zahajuje letošní sezonu v pátek 22. března akcí Jaro na zámku, která až do 7. dubna nabídne Reprezentační sály vyzdobené květinovými dekoracemi. „Úplnou novinkou je zpřístupnění dosud nepřístupných prostor zámku, zejména pozdně středověké Klenotnice v čerstvě rekonstruované zámecké věži, která patří k nejstarším dochovaným částem zámku. Mezi vystavovanými exponáty zde nechybí obrazy renesančního malíře Lucase Cranacha staršího a také Burgundská bible ze 13. století,“ popsal kastelán Arcibiskupského zámku Ivo Prokel.

V rekonstruované Mlýnské bráně je novinkou interaktivní expozice Gardistka, která bude otevřena pro veřejnost ihned po kolaudaci objektu. Nový je i prohlídkový okruh Via Magnifica, který návštěvníky provede Obrazárnou, nově otevřenou soukromou kaplí svatého Šebestiána a Manským sálem. „Na své si přijdou i nadšenci do numismatiky, neboť kabinet mincí bude v pravidelných obměnách nabízet to nejlepší ze sbírky arcibiskupství, která je srovnatelná jen se sbírkou z vatikánských muzeí,“ dodal Prokel. V zámecké Obrazárně je nově instalován takzvaný Mamlúcký koberec, cenné dílo z počátku 16. století. Vstup do Obrazárny zdobí čtyři stély odkazující na biskupa Karla z Lichtensteinu–Castelcorna, které jsou dílem mezinárodně uznávaného sochaře, olomouckého rodáka Ivana Theimera.

V nové sezoně návštěvníky potěší i nabídka audio průvodců, díky kterým se dozví více informací o výjimečných artefaktech včetně slavných obrazů v čele s Tizianovým dílem Apollo a Marsyas. Pro děti je připravena interaktivní hra Sen biskupa Karla, která je hravou formou pomocí tabletu seznámí se zajímavostmi a vtáhne je do světa, který poskytuje zábavu a poznání.

Nejen s památkami UNESCO turisty opět seznámí kostýmovaní průvodci. Dobrou noc návštěvníkům Kroměříže o prázdninách znovu popřeje ponocný – trumpetista, který fanfárami symbolicky ohlásí hodinu nočního klidu. „Do letošní sezony vstupujeme s kampaní zaměřenou na posilování sounáležitosti turistů s městem. Kampaň shrnutá do sloganu Kroměříž, srdci blíž nese sdělení, že návštěva Kroměříže je (nebo může být) srdeční záležitostí. A že stojí za to se do Kroměříže vrátit,“ řekl radní města pro kulturu a cestovní ruch Jiří Kašík. Kromě nových propagačních tiskovin město chystá například sérii videospotů se známými osobnostmi, kterým Kroměříž přirostla k srdci. „Neustále také pracujeme na vylepšení informačního servisu pro turisty tak, aby se k nim včas dostala ucelená nabídka nejen pořádaných akcí, ale také akcí hotelů, regionální gastronomie, tipů na výlety a netradičních zajímavostí,“ doplnil Kašík.

Město si letos připomene i výročí narození a úmrtí básníka a písničkáře Karla Kryla, a to v rámci Týdne pro Kryla (8.–12. dubna) a v pořadu Dámy hrají Kryla 17. listopadu. Milovníky vážné hudby potěší festival Hudba v zahradách a zámku (13. června až 27. července) a Letní hudební akademie (15.–23. srpna). V programu nechybí ani festival Velká noční hudba (26. července až 4. srpna) a Mezinárodní festival vojenských hudeb (31. srpna až 1. září).

Návštěvníci Kroměříže se mohou těšit například i na Divadelní festival Ludmily Cápkové (23. – 26. května), republikové finále soutěže Dětská porta (31. května až 2. června), Víkend otevřených zahrad (7. – 8. června), Vybarvený běh (8. června), Zemědělskou výstavu (15. června), barokní slavnost Hortus Magicus (9. – 11. srpna), Dožínky Zlínského kraje (23. – 24. srpna), Kroměřížskou rallye (13. – 14. září), Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží (27. – 29. září) či na Den uniformovaných sborů (5. října). Závěr roku bude na zámku i na Velkém náměstí patřit vánočním programům.

Více informací o chystaných akcích lze nalézt na internetových stránkách www.kromeriz.euwww.zamek-kromeriz.cz a www.dk-kromeriz.cz a také na facebookových stránkách kroměřížské radnice a Domu kultury.

Jan Vondrášek a Vlastimil Langer
Foto: Městský úřad Kroměříž, Archiv SNZK