Krizový štáb města Zlína řešil koordinaci pomoci pro občany Ukrajiny

01.03.2022 08:43

ZLÍN - Krizový štáb statutárního města Zlína zasedal v pondělí 28. února a řešil koordinaci týmů podílejících se na řešení případné migrační vlny z Ukrajiny. Štáb řešil následující body:

Ubytování - Připravuje se přehled ubytovacích kapacit města i soukromých organizací, včetně jejich kategorizace. Řeší se kapacity městských bytových a nebytových prostor, jiné způsoby dočasného ubytování, například prostřednictvím obytných kontejnerů, stávající objekty města a městských firem a spolupráce se soukromými firmami. Město Zlín má nyní k dispozici přibližně 40 malometrážních bytů typu 1+kk a 2+kk.

Stravování - Prověřují se možnosti zajištění stravování prostřednictvím školních jídelen, soukromých organizací včetně jeho financování.

Zdravotní péče - EUC klinika nabízí do odvolání bezplatnou zdravotní péči ukrajinským občanům bez českého zdravotního pojištění. Kontaktní místem je recepce kliniky. Identifikace ukrajinských občanů proběhne na základě dokladu totožnosti. Klinika může poskytnout vyšetření praktickým lékařem nebo pediatrem. Případné vyšetření ambulantními specialisty a následnou vyžádanou péči (laboratorní vyšetření, radiodiagnostika, aj.) nebo základní léky indikované na základě lékařského ošetření (nutno vyzvednout v EUC Lékárně). Jedná se o ambulantní kliniku, která není schopna poskytnout akutní péči a hospitalizaci.

Potravinová a hmotná pomoc - Pokud chtějí Zlíňané pomoci Ukrajině formou darování potravin, nejlepší cestou je kontaktovat Potravinovou banku Zlínského kraje – www.pbzk.cz. Další místa budou upřesněna.

Bezpečnost - Městská policie bude monitorovat, aby nedocházelo k případné agresi vůči ruským či ukrajinským občanům, vyvolané napjatou mezinárodní situací mezi Ruskem a Ukrajinou.

Dobrovolníci - Vzniká seznam potenciálních dobrovolníků. Zájemci se mohou ozvat Oddělení krizového řízení a obrany Magistrátu města Zlína. Nejaktuálnější je potřeba tlumočníků do ukrajinštiny.

Důležité kontakty

Město Zlín: Tel.: tel. 577 630 515, 517, email: ukrajina@zlin.eu

Ministerstvo vnitra České republiky: Tel. 24/7: +420 974 801 802, email: ukrajina@mvcr.cz

„Zatím je ve Zlíně na tři desítky občanů Ukrajiny, jedná se především o rodiny zaměstnanců zlínských firem. Očekáváme, že tento počet vzroste. Velká vlna solidarity na pomoc Ukrajině by měla být koordinována, obzvláště jedná-li se o přivezení občanů Ukrajiny. Proto žádáme všechny občany, aby se obraceli na Oddělení krizového řízení a obrany Magistrátu města Zlína. To pomůže koordinovat veškerou pomoc tak, aby byla co nejvíce účelná. Město Zlín nyní vyčlení jeden milion korun na pomoc občanům Ukrajiny ve Zlíně, další milion pošle na účet vybrané neziskové společnosti na pomoc Ukrajině. Situace se bude vyvíjet, proto ji budeme neustále monitorovat a adekvátně přizpůsobovat další kroky,“ sdělil Jiří Korec, primátor Zlína.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Magistrát města Zlína