Kriminalisté obvinili řidiče koloběžky, který srazil chodce

08.11.2023 16:29

ZLÍN - Zlínští kriminalisté obvinili ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti pětatřicetiletého muže žijícího ve Zlíně, protože v srpnu pod vlivem alkoholu při jízdě na koloběžce po chodníku srazil devatenáctiletého chodce vystupujícího z trolejbusu.
„Mladík po pádu utrpěl zranění hlavy a několik dní byl hospitalizován v nemocnici. V případě odsouzení hrozí jednou trestanému muži roční trest odnětí svobody,“ uvedla Monika Kozumplíková, policejní mluvčí.
Muž jel na koloběžce po chodníku, protože předtím pil alkohol a nechtěl jet po silnici. Tím ale ohrozil zejména chodce. „V zastávce v ulici Slovenská uviděl stát trolejbus, ale myslel si, že právě odjíždí. Jel těsně kolem dveří trolejbusu, když z nich vystoupil mladý muž. Řidič koloběžky nestihl zareagovat a chodce srazil. Oba spadli na chodník. Chodce odvezli záchranáři do nemocnice se zraněním hlavy. Následky tohoto zranění cítil ještě několik týdnů. Řidič koloběžky vyvázl bez zranění,“ popsala událost policistka.  
Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích je jezdec na koloběžce cyklistou, jel tedy v rozporu s tímto zákonem po chodníku, nechoval se ohleduplně a nevěnoval se plně řízení koloběžky, navíc řídil po požití alkoholu. Dechová zkouška u něj po střetu ukázala hodnotu 0,62 promile alkoholu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje