Kriminalisté obvinili recidivistu, který ukradl věci za čtvrt milionu

09.12.2020 13:09

POLICIE ZLÍNSKÉHO KRAJE - Patnáct záznamů v rejstříku trestů má pětatřicetiletý muž z Karviné, kterého v pondělí 7. prosince vsetínští kriminalisté obvinili z trestných činů krádež a poškození cizí věci. Obviněný napáchal na Valašskomeziříčsku škodu za 250 tisíc korun.
„Pětatřicetiletého muže kontrolovali v neděli v jednu hodinu v noci v Bohumíně strážníci městské policie. Muž byl v pátrání, vsetínský státní zástupce na něj vydal souhlas se zadržením pro podezření ze spáchání majetkové trestné činnosti. Proto ho strážníci předali státním policistům v Bohumíně, odkud jsme ho v pondělí ráno eskortovali na obvodní oddělení ve Valašském Meziříčí, kde si ho převzali kriminalisté. Vyšetřovatel pak muže obvinil z trestných činů krádež a poškození cizí věci,“ informoval krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.
Vsetínští kriminalisté měli na muže spadeno už delší dobu. Ovšem nedařilo se zjistit, kde zrovna pobývá, proto po něm vyhlásili pátrání. Obviněný se měl dle kriminalistů od začátku roku 2019 až do letošního září dopustit několika majetkových trestných činů.
„V Bystřičce se vloupal do unimobuňky, odkud odcizil notebook, skener a televizi. Ve Valašském Meziříčí zase vnikl do skladu barev a laků a ukradl barvy za více než 24 tisíc korun. Další tři skutky spáchal letos během září v obci Vidče. Od rodinného domku a od základní školy ukradl jízdní kola a vloupal se do stavební společnosti, odkud odcizil nářadí za 25 tisíc korun,“ vyjmenovala jeho skutky mluvčí.
V září stihl obviněný spolu s dalším, osmadvacetiletým mužem z Přerova, vloupat se ve Valašském Meziříčí do garáže, odkud ukradli zimní pneumatiky na ocelových discích za osm tisíc korun. Společně pak ještě vnikli do prodejny sportu ve Valašském Meziříčí, kde přímo z výlohy vzali dámské jízdní kolo a z prodejny dva páry sjezdových lyží. Odcizené věci měly hodnotu téměř 87 tisíc korun. Všechny ukradené věci obviněný prodal a peníze použil pro svoji potřebu.
„Recidivista se z vězení naposledy vrátil v září roku 2017. Nyní mu za majetkovou trestnou činnost hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Je stíhán na svobodě. I osmadvacetiletého muže kriminalisté obvinili z trestného činu krádeže, tomu hrozí ale ‚jen‘ dvouletý trest odnětí svobody,“ uzavřela Lenka Javorková.

Vlastimil Langer

Zdroj: Policie Zlínského kraje

Ilustrační foto: Archiv KNZ