Krajští zastupitelé zrušili investiční záměr na výstavbu nemocnice v Malenovicích

12.12.2023 12:42

ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajští zastupitelé v pondělí 11. prosince zrušili záměr výstavby nové krajské Baťovy nemocnice, kterou chtělo ve Zlíně-Malenovicích stavět bývalé vedení kraje. „Formálně tak odhlasovali nedokončení přípravy a realizaci této investiční akce a zrušili investiční záměr schválený předchozím zastupitelstvem v prosinci 2019,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

„Je naprosto nereálné soustředit se na jeden velký projekt, který by spolykal všechny volné peníze. Musíme se starat o veškerý krajský majetek, to znamená ostatní nemocnice, školy, cesty, kulturní instituce a další majetek v oblasti veřejné správy,“ vysvětlil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

V průběhu let 2020 až 2023 podle něj navíc došlo k ohromnému nárůstu cen stavebních materiálů, energií a dalších nákladů, které by výrazně ovlivnily konečnou cenu nové nemocnice. „Výstavba nové nemocnice v Malenovicích by ohrozila rozvoj Zlínského kraje a ekonomicky ho totálně paralyzovala. To je nepřípustné,“ dodal hejtman.

Zrušení investičního záměru na novou nemocnici umožní současnému vedení kraje nové využití zóny v Malenovicích, jejíž součástí by v budoucnu mělo být mimo jiné i zdravotnické zařízení.„Musíme se připravovat na nepříznivý demografický vývoj Zlínského kraje, tedy fakt, že nám postupně budou stárnout silné ročníky a v tomto ohledu se nestačí soustředit pouze na výstavbu nové nemocnice,“ uzavřel Radim Holiš.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK