Krajští kriminalisté rozprášili drogový gang

22.01.2024 15:07

ZLÍNSKÝ KRAJ - Po bezmála roční náročné práci na rozsáhlé drogové činnosti zahájili zlínští krajští kriminalisté trestní stíhání osmi mužů ve věku 30 až 39 let a dvou žen ve věku 28 a 34 +let ze Zlínského kraje pro zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Rozkryli tak sofistikovanou organizovanou skupinu, která vyráběla a distribuovala pervitin. Tři pachatelé skončili ve vazbě.
„Kriminalisté v polovině minulého týdne zadrželi na různých místech v kraji jedenáct podezřelých osob. Provedli sedm domovních prohlídek a dvě prohlídky nebytových prostor. V rámci domovních prohlídek jsme nalezli důkazní materiály a zajistili finanční hotovost (cca. 1,3 milionu korun), drahé kovy, vozidla, drogy a předměty související s nelegální výrobou drog. Jednalo se o mimořádně rozsáhlý zákrok, na kterém se podílely desítky policistů z celého Zlínského kraje a ze Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje,“ informovala dnes Simona Kyšnerová, krajská policejní mluvčí.
Organizovaná skupina k výrobě používala dostupné lékové přípravky, které nakupovala v zahraničí. Kriminalistům se podařilo prokázat, že obvinění od dubna loňského roku vyrobili nejméně 12 kilogramů pervitinu, který poté distribuovali dalším osobám především z řad toxikomanů ve Zlínském kraji. Takové množství by na černém trhu mělo hodnotu zhruba 18 miliónů korun. 
„Všem deseti osobám vyšetřovatel sdělil obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let. Část této skupiny prováděla i majetkovou trestnou činnost, kradli zboží v obchodech. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně – pobočka Zlín,“ dodala na závěr policejní mluvčí.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje