Krajské asistenční centrum odbavilo přes 4200 lidí, stovce našlo ubytování

15.03.2022 13:37

ZLÍNSKÝ KRAJ – Za 12 dní provozu prošlo krajským Asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) 4207 lidí. Kromě povinné registrace si na místě vyřizují pobytové povolení, zdravotní pojištění nebo ubytování, o to si zatím zažádala necelá stovka uprchlíků. I po více jak týdnu provozu na místo přicházejí převážně lidé, kteří v kraji mají zázemí, tedy rodinu či známé, kteří jim s prvním ubytováním pomáhají. Části uprchlíkům pak zařizují ubytování dobrovolnické organizace a starostové.
„Zatím byla pomoc živelná a všem, kteří ubytování potřebovali, jsme ho zajistili. A to i díky vlně solidarity od lidí, která je ve Zlínském kraji obrovská a za kterou bych chtěl velmi poděkovat. Z dlouhodobého pohledu to ale není udržitelné a potřebujeme od vlády vědět, jakým mechanismem lidi z Ukrajiny ubytovávat a integrovat je do společnosti. Teď už je to i otázka financí a náklady, které si uprchlická krize vyžádá, budou vysoké. Je nepřijatelné, aby je vláda přenášela na kraje a obce, tak jako dosud,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
Ve Zlínském kraji je aktuálně volná ubytovací kapacita přibližně 900 lůžek. „Jde o databázi hasičského záchranného sboru, kterou doplňuje ze svých zdrojů kraj a další subjekty,“ vysvětlil hejtman.
V rámci pomoci Ukrajině zřídil Zlínský kraj infolinku 577 043 770. „Zaměstnanci Krajského úřadu na ní volajícím poradí například s tím, jaké doklady si lidé musí vzít s sebou na asistenční centrum, kde si stáhnout žádost o udělení dlouhodobého víza, kde hledat ubytování či psychosociální pomoc. Linka je v provozu denně od 7 do 19 hodin. Doposud na ní bylo vyřízeno 145 hovorů,“ sdělil Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Od 1. března také funguje ve 2. etáži Baťova mrakodrapu sběrné místo, kam mohou lidé nosit trvanlivé potraviny, drogerii, volně dostupné léky nebo hračky. Kraj sbírku pořádá ve spolupráci s Potravinovou bankou ve Zlínském kraji, která následně pomoc přerozděluje mezi uprchlíky z Ukrajiny, pobývající aktuálně na našem území. Část potravin ze sbírky míří přímo do krajského Asistenčního centra pomoci Ukrajině ve Zlíně. Zájemci mohou věci nosit denně, v čase od 8 do 16 hodin. Doposud se podařilo sesbírat přes 50 banánových krabic zboží.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj