Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně již druhý rok vzdělává pracovníky kultury Zlínského kraje

20.03.2024 13:06

ZLÍN - V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně opět od března probíhají vzdělávací kurzy pro pracovníky kulturního a kreativního sektoru Zlínského kraje v oblasti manažerských, komunikačních a digitálních dovedností. Knihovna tak navázala na úspěšný projekt z minulého roku, kdy se v celkem 18 vzdělávacích kurzech proškolilo téměř 400 účastníků.

„Projekt je realizován za finanční spoluúčasti EU prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury ČR. V letošním roce je rozpočet v rámci dotace bezmála 1 132 000 Kč, což je téměř dvojnásobná částka oproti minulému roku. Vedení knihovny se rozhodlo navýšit počet kurzů zejména na základě velkého zájmu kulturních pracovníků a výborného hodnocení účastníků již realizovaných kurzů,“ uvedla Jana Tomancová, vedoucí útvaru regionálních služeb knihovnám Zlínského kraje.

„Cílem projektu není jen snaha o zvýšení kvality dovedností a znalostí pracovníků v kultuře, ale též o navázání a posílení spolupráce organizací z oblasti kulturního a kreativního sektoru mezi sebou navzájem. Školení jsou proto určena nejen pro ředitele a manažery, ale ve většině případů i pro řadové zaměstnance kulturních institucí,“ doplnil ředitel knihovny Jan Kaňka.

Zájemcům jsou nabízeny kurzy, workshopy a vzdělávací semináře na téma manažerských, komunikačních a lektorských dovedností, dále z oblasti pracovního práva, marketingu a možností využití digitálních technologií. Mezi lektory jsou certifikovaní školitelé, univerzitní pedagogové i odborníci z praxe. Kurzy probíhají nejčastěji v krajské knihovně, některé se uskuteční také v Knihovně Kroměřížska, v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti nebo v Masarykově veřejné knihovně Vsetín. Část kurzů se uskuteční i on-line formou.

„Jako radní mám v gesci kulturu i školství. Domnívám se, že tyto oblasti od sebe nelze oddělovat, že se naopak krásně doplňují. Jsem proto velice ráda, že se oblast umění a vzdělávání daří propojovat, že synergické efekty přináší plody v obou rezortech. Oceňuji snahu Krajské knihovny Františka Bartoše, že se na takovéto smysluplné projekty snaží nalézt mimorozpočtové zdroje, sleduje trendy jak vv dotační politice, tak v odborné oblasti, a že na kurzy a jejich lektory jsou výborné ohlasy,“ sdělila Zuzana Fišerová, radní pro kulturu a školství Zlínského kraje.

Celkem se od března do konce listopadu tohoto roku uskuteční 30 kurzů. Informace a přihlášky na jednotlivá školení jsou dostupné na webu knihovny www.kfbz.cz/kurzy-pro-pracovniky-kultury.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto:
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně