Krajská delegace jednala v Trenčíně o nových cyklostezkách, obnově vlakových spojů i spolupráci záchranné služby

12.04.2022 17:00

ZLÍNSKÝ KRAJ – Doprava, spolupráce zdravotnických záchranných služeb, regionální rozvoj nebo cestovní ruch. O těchto tématech hovořili zástupci Zlínského kraje a Trenčianského samosprávného kraje na společném jednání, které se uskutečnilo minulý týden v sídle trenčianského úřadu.
Díky přeshraniční spolupráci a programu Interreg mohou být rozvíjeny regiony na obou stranách státní hranice. Jedním z projektů, který by chtěly oba kraje podpořit, je například výstavba přibližně 80 kilometrů dlouhého okruhu cyklostezek.
„Částkou třicet milionů korun přislíbila Rada Zlínského kraje spolufinancovat stavbu dalšího úseku cyklostezky Bečva – Vlára – Váh, konkrétně úseku mezi obcemi Lužná a Valašské Příkazy. Její trasa se tím prodlouží o více než jedenáct kilometrů. Cyklostezka po svém dokončení propojí Zlínský kraj se slovenským regionem Pováží,“ nastínil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš posun na české straně.
V oblasti dopravy by kraje chtěly v úseku Horní Lideč – Púchov obnovit regionální spojení po železnici. Vlaky na této trase přestaly jezdit v roce 2019. Věcí se nyní budou zabývat Zlínský kraj, Ministerstvo dopravy a výstavby SR a Železničná spoločnost Slovensko, a. s.
Důležitým bodem jednání byla také spolupráce zdravotnických záchranných služeb. Dochází totiž k situacím, kdy tuzemská záchranná služba je blíže případu, který se odehrává na druhé straně hranice a naopak.
„Je naprosto zbytečné, aby pacient čekal na příjezd tamní záchranné služby. Někdy hrají roli minuty a poskytnutí rychlé první pomoci je pro život rozhodující. Jsem velmi rád, že se tato zásadní věc posunula a že si obě strany dokázaly specifikovat podmínky, za kterých bude spolupráce zdravotníků možná," uvedl Radim Holiš.
Zlínský kraj a Trenčianský samosprávný kraj podepsaly dohodu o vzájemné spolupráci už v roce 2003, obnovená pak byla v roce 2005. „Dlouhodobá spolupráce je podpořená reálnými výsledky a projekty, které přináší užitek oběma krajům a jejich obyvatelům,“ řekl trenčínský župan Jaroslav Baška.
Spolupráci by kraje rády prohloubily také v oblasti cestovního ruchu, v případě Cyrilometodějské stezky, hvězdáren nebo třeba kreativních center.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj