Kraj spustil II. vlnu sběru dotazníkových formulářů ke Kotlíkovým dotacím. Zájem je stále velký

07.02.2022 10:02

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zájem obyvatel Zlínského kraje o kotlíkové dotace pro rok 2022 nepolevuje. Kraj sbírá dotazníkové formuláře tzv. předžádosti na dotace pro nízkopříjmové skupiny žadatelů už od října 2021 a doposud o ně projevilo zájem 3 136 lidí. Blíží se také termín zákazu vytápění kotly, které nesplňují minimálně 3. emisní třídu.
„Lidé by si měli pohlídat datum 1. září – do té doby by měli kotel na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy vyměnit nebo alespoň zažádat o dotaci. Ministerstvo životního prostředí přislíbilo, že pokud si domácnost podá žádost o kotlíkovou dotaci, tak nebude ze strany kontrolních orgánů sankcionována. Snahou kontrolujících úředníků bude spíše ukládání nápravného opatření, než ukládání pokut. Ale v případě, že náprava nebude zjednána, může dojít k zákazu užívání kotle a pokutě.Pokud podmínky pro žádost splňujete, stále máte možnost nám o svém zájmu na kotlíkovou dotaci dát vědět,“ vyzývá Hana Ančincová, statutární náměstkyně hejtmana zodpovědná za životní prostředí a sociální oblast.

Kotlíkové dotace na rok 2022 se zaměřují na domácnosti s nižšími příjmy,které mohou získat dotaci až 95 % z celkových uznatelných nákladů na výměnu kotle.Výše podpory se bude odvozovat od typu nového kotle a může být ve výši až 130 tisíc Kč.
„Žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu, bytové jednotky nebo stavby pro rodinnou rekreaci, ve které trvale bydlí a má starý kotel na tuhá paliva s ručním přikládáním 1. nebo 2. emisní třídy. Pro domácnost žadatele platí, že průměrný čistý příjem na osobu žijící v domácnosti nepřekročil v roce 2020 částku 170 900 Kč (tj. 14 242 Kč na osobu za měsíc). Domácnosti, kde žijí pouze osoby pobírající starobní nebo invalidní důchod 3. stupně, mají na dotaci nárok automaticky,“ sdělila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Ve Zlínském kraji je aktuálně nejvyšší zájem na Valašsku, formulář tam v lednu vyplnilo už 192 žadatelů, pak následuje Zlínsko (166), Uherskohradišťsko (116) a Kroměřížsko (67). Domácnosti s běžnými a vyššími příjmy si mohou také zažádat o dotaci na ekologičtější zdroj vytápění a to přes program Nová zelená úsporám. Státního fond životního prostředí ČR poskytne v závislosti na energetické úspoře dotaci až 50% z celkových výdajů,“ popisuje Lubomír Traub, náměstek hejtmana zodpovědný za strategický rozvoj.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj