Kraj schválil dotace pro privátní odborné školy, které připravují budoucí řemeslníky

28.09.2021 12:44

ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajští radní schválili poskytnutí dotace soukromým středním školám, které jsou zařazeny do stipendijního programu podpory řemesel. „Mezi čtyři školy bude rozdělena částka 281 600 korun, které byly za dobrý prospěch a řádný přístup ke studiu přiznány 98 žákům,“ informovala radní pro školství Zuzana Fišerová.
„O prázdninách nám školy odevzdávají podklady pro vyúčtování stipendijního programu podpory řemesel za skončený školní rok. Zohledňuje se, zdali žáci splnili podmínky, na nichž závisí i konkrétní výše finanční odměny. Ve školním roce 2020-2021 bylo v systému zapojeno 1362 žáků škol zřizovaných Zlínským krajem a 98 žáků soukromých středních škol,“ sdělila radní Zuzana Fišerová.

Dotace, které schválila krajská rada, jsou určeny pro tyto soukromé školy:   
ORBIS, Mateřská škola, Základní škola a Střední škola, s.r.o. – 16 žáků v oborech strojní mechanik, výrobce obuvi, MESIT střední škola o.p.s. – 44 žáků v oborech strojní mechanik, obráběč kovů, Střední škola letecká Kunovice - 36 žáků v oborech strojní mechanik, klempíř, Střední škola služeb, s.r.o. -  dva žáci v oborech řezník – uzenář.

Do systému podpory řemesel jsou ve Zlínském kraji začleněny tyto obory:
Strojírenství a strojírenská výroba, Technická chemie a chemie silikátů, Potravinářství a potravinářská chemie, Kožedělná a obuvnická výroba a zpracování plastů, Stavebnictví, geodézie a kartografie, Speciální a interdisciplinární obory, Zemědělství a lesnictví, Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů, Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj