Kraj pokračuje v podpoře boje proti suchu v lesích

20.04.2023 10:04

ZLÍNSKÝ KRAJ - Radní Zlínského kraje podpořili udělení dotací určených k budování opatření na boj proti dopadům sucha v lesích. „K osmi žadatelům, po schválení krajským zastupitelstvem, zamíří letos dohromady 3,4 milionu korun. Na boj se suchem kraj už celkově vynaložil k 30 milionům korun,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí
„V pomoci budování opatření na udržování vody v lesích se Zlínský kraj angažuje už několik let. Změny klimatu totiž nejsou jen o tání ledovců nebo rozšiřování pouštních oblastí. Mají reálný dopad i na českou a moravskou krajinu. Od roku 2017 proto kraj podpořil více než tři stovky projektů na boj proti dopadům sucha v lesích a budeme v tom pokračovat i nadále,“ uvedla Hana Ančincová, statutární náměstkyně hejtmana odpovědná za oblast životního prostředí.
Na úpravy zaměřené na usměrňování odtoku a vsakování vody v lesích poskytl Zlínský kraj od spuštění podpůrných programů do konce roku 2022 finanční příspěvky v souhrnné výši přesahující 26 milionů korun. Například v loňském roce bylo příjemcům dotací vyplaceno 1,75 milionu, které pomohly spolufinancovat šest projektů.
Z programu je možné financovat rekonstrukce a doplnění objektů pro odvodnění cest jako jsou drenáže, trativody, propustky, pramenné jímky, vsakovací objekty, protipožární nádržky. Dále je možné z příspěvků hradit zřízení ostatních částí stavby nutných pro zajištění stability tělesa cesty: rigoly, drenáže, záhozy, rovnaniny, opěrné a zárubní zdi, úpravy zářezových i násypových svahů včetně jejich protierozní ochrany. Dotace lze čerpat také na stavební a technická opatření k zachování nebo zlepšení kvality vody v povodí vodárenských nádrží.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Ilustrační foto: Archiv SNZK