Kraj podpoří regionální kulturní akce

29.03.2021 07:37

ZLÍNSKÝ KRAJ – O rozdělení téměř tří milionů korun na podporu kulturních akcí a aktivit jednala Rada Zlínského kraje, která schválila dotace na 54 projektů v celkovém objemu 2,5 milionu korun. Dalších 10 akcí dotovaných částkou necelých 450 tisíc korun radní doporučují ke schválení krajskému zastupitelstvu, které zasedne v dubnu. Informovala o tom radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za kulturu a školství.
„Podpořili jsme kulturní akce, které v našem kraji již mají svou tradici i ty, které jsou nové, a lze u nich očekávat, že přispějí k obohacení kulturního života lidí v našem regionu. Část dotací ještě navrhujeme ke schválení krajskému zastupitelstvu, a to v těch případech, kdy je žadatelem obec nebo město,“ sdělila radní Zuzana Fišerová.
„Jedná se zatím o první kolo dotací z tohoto programu. Pro druhé kolo - na akce, které se budou konat ve druhém pololetí letošního roku, máme v rozpočtu přichystány další dva miliony korun,“ dodala radní.
„V řádném termínu bylo na Zlínský kraj doručeno 77 žádostí, jedna však byla ze strany žadatele stornována. Členové hodnotící komise posoudili 76 žádostí s tím, že na základě přiděleného počtu bodů sestavili pořadí 64 úspěšných žádostí,“ upřesnila krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
Mezi projekty, které dotaci získaly, patří například: „Hudba v zahradách a zámku Kroměřížské léto 2021“ - 22. ročník, „Kreativní Festival IQ Play v Baťově institutu“, 21. ročník folklorního festivalu „Moravské chodníčky“, „Škola mladých odzemkářů“, „Víkend památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí“, 22. ročník festivalu „Starý dobrý western“, „My jsme Valaši – Mezinárodní festival dechových hudeb Prostřední Bečva 2021“, 22. ročník přehlídky komorní divadelní tvorby Divadelní Luhačovice 2021 a řada dalších akcí.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj