Kraj koupí budovu 22, kterou dlouhodobě využívá, nebude zde již muset platit nájemné

06.07.2021 10:12

ZLÍNSKÝ KRAJ – Koupi budovy 22 ve Zlíně od společnosti Stass, a. s., do vlastnictví Zlínského kraje schválili krajští zastupitelé. Tato nemovitost sousedí s budovou 21, která je sídlem krajského úřadu. Vzhledem k tomu, že prostory v budově 21 jsou pro chod úřadu nedostatečné, využívá Zlínský kraj a jeho organizace již 15 let právě prostory v budově 22, a to z více než dvou třetin. 
„Konkrétně se zde nacházejí archiv a některé kanceláře úřadu, také zde sídlí krajská Centrála cestovního ruchu, Energetická agentura Zlínského kraje či Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje. V budoucnu by se sem navíc mohla přestěhovat další krajská organizace – Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED ZK),“ informovala krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
„Za tyto prostory kraj doposud každoročně platil nájemné ve výši cca 7,7 milionu korun. Proto je koupě budovy 22 pro kraj jednoznačně dobrou investicí a výhodným zhodnocením financí s jejich garantovanou návratností. Peníze, které teď dáváme za nájem, nám už nebudou odcházet z krajského rozpočtu,“ uvedl náměstek hejtmana David Vychytil, zodpovědný za krajské investice a majetek.
„Kupní cenu se nám po sérii náročných jednání s dosavadním vlastníkem podařilo snížit až na 144 milionů korun,“ doplnil David Vychytil s tím, že kraj na nákup použije peníze z přebytku hospodaření loňského roku. Jako nový vlastník budovy zde bude kraj moci inkasovat nájemné. Celková ekonomická výtěžnost činí 11,7 milionů ročně, což znamená zhodnocení vložených prostředku ve výši 8,14 procenta.
Budova 22, postavená v roce 1923, je tříetážový objekt o celkové výměře užitné plochy cca 4 500 m2 (1 500 m2 pro každou etáž). V letech 2008 a 2009 prošla komplexní rekonstrukcí za zhruba 70 milionů korun.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj