Kraj chystá investice v sociálních službách v Uherském Brodě a ve Valašském Meziříčí

21.01.2024 09:40

ZLÍNSKÝ KRAJ – Rada Zlínského kraje schválila dva významné investiční záměry, které směřují do oblasti sociálních služeb. „První počítá s proměnou uherskobrodského Domova pro osoby se zdravotním postižením (DOZP) v komunitní centrum, v Centru Áčko ve Valašském Meziříčí pak vzniknou rekonstrukcí bezbariérové prostory pro pobytovou odlehčovací službu pro osoby s poruchou autistického spektra a se zdravotním postižením. V součtu dosáhnou předpokládané náklady 116,5 milionu korun,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

První investiční záměr řeší přeměnu ústavní služby DOZP Uherský Brod na komunitní centrum, které bude obsahovat tři samostatné bezbariérové domácnosti s celkovou kapacitou 18 klientů, zázemí pro personál a správu sociální služby. Úprav se dočká také okolí budovy. Vše bude uzpůsobeno pro pohyb zcela imobilních osob. „Změna zlepší kvalitu života klientům i jejich blízkým. Menší domácnosti, které nahradí v podstatě ústavní podmínky, znamenají více soukromí a prostředí, které se blíží tomu přirozenému – domácímu,“ přiblížila statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, odpovědná ve Zlínském kraji za sociální oblast.

Projekt je připravován pro podání žádosti o dotaci do vyhlášené výzvy Ministerstva pro místní rozvoj na podporu deinstitucionalizace sociálních služeb. Celkové náklady činí 90,4 milionu korun, z nich až 76 by měla pokrýt zmíněná dotace. Realizace projektu má začít v červnu letošního roku, hotovo by mělo být v srpnu 2025.

Druhý investiční záměr řeší rekonstrukci menšího objektu v areálu příspěvkové organizace Centrum ÁČKO ve Valašském Meziříčí, kde po stavebních úpravách vzniknou bezbariérové prostory pro pobytovou odlehčovací službu pro osoby s poruchou autistického spektra a se zdravotním postižením. „Úpravami vytvoříme předpoklady pro kvalitní poskytování odlehčovací pobytové služby pro děti a dospívající, která je nyní nabízena ve stísněných prostorech a v omezeném provozu. Kapacita se zvýší ze stávajících tří na celkem šest lůžek. Reagujeme tak na poptávku po sociální službě pro specifickou klientelu,“ dodala Hana Ančincová.

„V tomto případě by mohla pokrýt dotace z Národního plánu obnovy určená na modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče částku ve výši 20,8 milionu korun z celkových nákladů 26,1 milionu korun. Realizace projektu by měla být zahájena v prvních měsících letošního roku, hotovo by mělo být do konce roku 2025,“ upřesnila tisková mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj

Ilustrační foto: Archiv SNZK