Konference cestovní ruch ve zlínském kraji 2023 přinesla inspiraci i odhodlání

03.03.2023 09:23

Konference Cestovní ruch ve Zlínském kraji 2023 se uskutečnila ve čtvrtek 2. března v Interhotelu Zlín. Zúčastnilo se jí více než 120 profesionálů, zástupců organizací a médií.
„Mezi hlavní hostující řečníky patřili ekonom Petr Zahradník, uznávaná expertka na komunikaci v cestovním ruchu Eva Frindtová a odborník na sběr statistických dat Tomáš Kravka. Nad konferencí převzali záštitu místopředseda vlády Ivan Bartoš, hejtman Zlínského kraje Radim Holiš a ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. V závěru konference ocenila pořádající Centrála cestovního ruchu Východní Moravy sedmnáct nejvýznamnějších počinů v turistickém ruchu vzniklých či dokončených v posledních třech letech,“ sdělil Martin Pášma z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Zatímco Petr Zahradník naznačil další možný ekonomický vývoj a s ním související vývoj cestovního ruchu v evropském kontextu, Tomáš Kravka podal přehlednou informaci o změnách ve struktuře a preferencích návštěvníků. Příspěvek Evy Frindtové byl zaměřen především
na marketing, současné komunikační nástroje a způsoby jejich vyhodnocování. Odpolední program tvořily panelové diskuse zástupců jednotlivých segmentů cestovního ruchu ve Zlínském kraji. Provozovatelé ubytovacích zařízení i turistických cílů hodnotili rok 2022 a seznamovali plénum se svými plány pro nadcházející sezonu. O svých prioritách hovořili v další panelové diskusi také zástupci oblastních destinačních společností. 

„Ze závěrů konference vyplývá zcela jasný zájem všech účastníků nadále společně pracovat
na dalším rozvoji cestovního ruchu ve Zlínském kraji, a to navzdory náročné a nejisté době. Což mě samozřejmě těší,“ hodnotil konferenci náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub a dodal, že klíčem jsou efektivní profesionální postupy a zejména otevřená komunikace. „Úkolem Zlínského kraje a Centrály cestovního ruchu Východní Moravy je vytvářet podmínky pro co nejužší spolupráci veřejného a soukromého sektoru i všech, kteří se podílejí na rozvoji v oblasti cestovního ruchu,“ poznamenal Traub.

„Konference cestovního ruchu má v tomto kraji mnohaletou tradici. Naším cílem je se k této tradici vrátit a otevřít tak širokou diskusi k vývoji cestovního ruchu v regionu, ale také k tvorbě turistické nabídky,“ řekla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová. „Byla to vlastně velká porada kolegů v cestovním ruchu, jak společně naplníme naše smělé, avšak rozhodně ne nereálné cíle. Jde především o větší zájem nerezidentů včetně zahraničních návštěvníků o náš kraj, ale také o budování nabídky v duchu udržitelného cestovního ruchu,“

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy