Kompenzační příspěvek na ubytování bude zprostředkovávat kraj

01.04.2022 18:10

ZLÍNSKÝ KRAJ – Prostřednictvím videokonference se dnes uskutečnila porada vedení Zlínského kraje a starostů obcí za účelem plnění povinností podle nařízení vlády č. 207/2022 ze dne 16. března, z něhož mimo jiné vyplývá povinnost zajistit ubytování pro uprchlíky. Informaci poskytla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Hejtman Radim Holiš starosty informoval o způsobu ubytování příchozích z Ukrajiny a o kompenzačním příspěvku. Nájemní smlouvy na ubytování bude s pronajímatelem uzavírat Zlínský kraj. „Chceme tímto ulevit starostům, kteří se v území starají o zabezpečení a začlenění uprchlíků. Administrativní část, která se týká nájemních smluv, proto převezme kraj. Kompenzační příspěvek pak budeme poprvé 15. dubna napřímo žádat od Ministerstva financí,“ uvedl hejtman.

Proplacení kompenzačního příspěvku se vztahuje na ubytování v zařízeních ve vlastnictví kraje, obcí nebo jimi zřízených nebo založených právnických osob, právnických osob, podnikajících fyzických osob. Nárok na kompenzaci mají majitelé nemovitostí i zpětně do 24. února.

„K dnešnímu dni je ve Zlínském kraji k dispozici volná kapacita ubytování 1 614 míst. Do 31. března (24:00 hod.) bylo v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině registrováno celkem 7 103 lidí. Vzhledem k nižší vytíženosti centra, která kopíruje situaci v republice, přechází provoz zlínského asistenčního centra od pátku 1. dubna z 24hodinového provozu na dvanáctihodinový, tj. od 7 do 19 hodin,“ dodala krajská tisková mluvčí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj