Kino Vatra slavnostně promítlo hned dva dokumenty o Josefu Sousedíkovi

09.06.2022 12:23

VSETÍN – V kině Vatra proběhla v úterý 7. června premiéra a předpremiéra dvou filmových dokumentů o významném vsetínském rodákovi Josefu Sousedíkovi. Promítání se zúčastnil filmový štáb s režisérem Martinem Pátkem a producentem Alešem Hudským, a také rodina Josefa Sousedíka a vedení vsetínské radnice.
„Diváci zaplněného kina zhlédli dva čerstvě natočené dokumenty o Josefu Sousedíkovi-Génius Valašska, který mapuje život ‚Moravského Edisona‘, a klade důraz na jeho odbojovou činnost, a dokument Slovenská strela, který odkrývá zákulisí vzniku legendárního vlaku a jeho nedávné rekonstrukce. Obě dokudramata natočili režisér a scénárista Martin Pátek a producent Aleš Hudský. Zajímavostí je, že v obou snímcích se ujal v hraných částech role Josefa Sousedíka jeho vnuk Tomáš,“ sdělila Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
„Josef Sousedík byl jedním z nejvýznamnějších, ne-li nejvýznamnější vsetínský rodák. Jsem přesvědčený o tom, že jeho život a dílo je inspirací pro každého z nás. Fascinující je jeho široký zájem v různých oblastech byl nejen geniálním vynálezcem, průmyslníkem, ale také starostou Vsetína, významným odbojářem, a celkově byl velmi společensky a občansky aktivní a angažovaný.Doufám,že díky těmto filmům se o Josefu Sousedíkovi, a o jeho odkazu dozví více informací široká veřejnost po celé zemi. Moc děkuji jeho tvůrcům za zpracování,“ uvedl ve svém projevu starosta Jiří Růžička.
„Původní záměr České televize byl vytvořit film o rekonstrukci a příběhu motorového vozu Slovenská strela, jehož unikátní pohon vynalezl právě Sousedík. Když jsem se blíže seznamoval s lidskými osudy kolem vzniku tohoto vlaku, zjistil jsem, že osobnost Josefa Sousedíka se do jednoho filmu nevejde.Proto jsem se rozhodl vytvořit druhý dokument pouze o něm. Při jeho přípravě jsem zjistil, že Sousedík je synem Valašska, že celý jeho život, zejména jeho odbojová činnost souvisí s Valašskem, s valašskou povahou. Proto je film Génius Valašska věnován nejen jemu, ale celému Valašsku,“ popsal myšlenku a okolnosti vzniku obou dokumentů scénárista a režisér Martin Pátek.
Po promítání obou dokumentů pokračoval večer debatou diváků s tvůrci filmů a také synem Josefa Sousedíka Tomášem, který se na obou snímcích podílel jako odborný konzultant.
Česká televize odvysílá dokument Osudová strela v úterý 14. června ve 21:50 a 15. června v 17:25 hodin na ČT 2.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín