Karneval na lyžích i kurzy pečení: březen v Resortu Valachy bude nabitý akcemi

04.03.2022 07:45

VELKÉ KARLOVICE – Karneval na lyžích, pekařské kurzy pro dospělé i děti či unikátní degustační večer s knězem Zbigniewem Czendlikem, to vše chystá na březen Resort Valachy Velké Karlovice. Naplno se rozbíhají tradiční dětské nebo gastro akce, které měly loni „nucenou pauzu“ kvůli covidu.

V sobotu 5. a poté i 19. března se v hotelu Galik uskuteční Kurz pečení valašských frgálů. Zájemci mají příležitost vyzkoušet si výrobu tradičního valašského koláče od chystání těsta a náplně až po jeho upečení pod vedením hlavní pekařky Resortu Valachy Pavly Stoklasové, dozví se i zajímavosti z historie a praktické tipy na správnou přípravu,“ uvedla tisková mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.
Frgál patří spolu s kyselicí a slivovicí k nejtypičtějším valašským specialitám, připravuje se podle ustáleného postupu již několik staletí a v roce 2013 se stal produktem chráněným zeměpisným označení EU. Resort Valachy je jediný na Valašsku, který frgály nejen vyrábí, ale také pravidelně pořádá kurzy jejich pečení.

V neděli 6. března opět odstartují Kurzy pečení pizzy (nejen) pro děti v Bistru Razula. Právě Bistro Razula u stejnojmenné sjezdovky je vyhlášené moderním občerstvením pro lyžaře i turisty. Kuchaři tu vedle burgerů, kyselice či borůvkových knedlíků denně připravují čerstvou pizzu. Kurzy, obvykle pořádané o prázdninách, se letos rozšiřují i na jarní období: mimo 6. března se konají 13. a 20. března a poté 10. a 24. dubna. Jsou vhodné pro děti, často je navštěvují celé rodiny. Během dvou hodin si účastníci s šéfkuchařem Josefem Tydlačkou vyzkouší celý postup od přípravy těsta i rajčatového základu přes nahazování pizzy, které je bezesporu nejzábavnější částí programu, až po upečení.

„V neděli 6. března mohou návštěvníci Ski areálu Razula obdivovat sportovní výkony železných hasičů. Na louce vedle sjezdovky Razula se uskuteční tradiční a divácky atraktivní soutěž Zimní železný hasič Velkých Karlovic. Začátek je v 9 hodin, od 12 hodin budou soutěžit děti,“ pokračovala ve výčtu akcí tisková mluvčí.

V neděli 13. března se chystá na sjezdovce Horal Maškarní lyžovačka. Tato tradiční a oblíbená akce k zakončení lyžařské sezóny měla kvůli covidu dokonce dvouletou pauzu. Pro děti bude na sjezdovce připravena trať vyzdobená překážkami plnými sladkostí, hry a soutěž o nejoriginálnější masky. Děti, které dorazí v maskách, lyžují v tento den zdarma.

„Ve čtvrtek 17. března bude Spa hotel Lanterna hostit jedinečnou gastronomickou událost: Bude jím provázet kněz Zbigniew Czendlik a kuchaři speciálně pro tuto příležitost připraví šestichodové menu podle receptů z jeho stejnojmenné knihy. Návštěvníci ochutnají tradiční pokrmy, které se v minulosti vařily na farách, a dozví se zajímavosti o tradiční farské kuchyni i církevním roce. Lanterna tak navazuje na oblíbenou tradici tematických degustačních večerů, které byly před covidem u hostů oblíbené,“ řekla Martina Žáčková.

Zajímavé akce chystá Resort Valachy i na duben. Jednou z nich bude na Velký pátek 15. dubna, při příležitosti Velikonoc, premiéra nového pekařského kurzu zaměřeného na výrobu mazanců a vánoček. V hotelu Horal se chystá 8. až 10. dubna Wellness víkend s lekcemi různých druhů cvičení. Více informací: www.valachy.cz/akce.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Resort Valachy