K zápisu do prvních tříd dorazilo celkem 390 dětí

24.04.2024 15:01

KROMĚŘÍŽ - V uplynulých dnech se konal zápis dětí do prvních tříd pro školní rok 2024/2025. Do šesti základních škol zřizovaných městem bylo zapsáno celkem 390 dětí. Předpokládá se, že od září by do školních lavic mělo nově zasednout 319 prvňáčků. Z celkového počtu zapsaných dětí jich totiž 68 přišlo s návrhem na odklad školní docházky a tři děti byly zapsány do dvou a více škol.
 „Rodiče mohou zapsat své dítě do jakékoliv školy bez ohledu na místo bydliště. A to i přesto, že děti jsou rozdělené do takzvaných školských obvodů. Proto je nyní třeba prověřit, zda všechny děti, které k zápisu do první třídy měly přijít, se skutečně dostavily, a případně oslovit jejich rodiče. To je jedním z důvodů, proč se může konečný počet budoucích prvňáčků ještě do 1. září 2024 změnit,“ upřesnil místostarosta Karel Holík.
Z celkového počtu 390 zapsaných dětí jich k zápisu přišlo poprvé 302, 88 dětí přišlo po loňském odkladu. Zájem o plnění povinné školní docházky v kroměřížských školách mají také děti, respektive rodiče dětí z jiných měst a obcí, nejčastěji z Kvasic, Holešova, Chropyně, Zdounek, Roštína, Zborovic, Ratají, Jarohněvic, Šelešovic a dalších. Těchto dětí se zapsalo 97.
„Do ZŠ Komenského náměstí by mělo podle předpokladů nastoupit 1. září 29 dětí, do ZŠ Oskol 76, ZŠ Slovan očekává nástup 80 prvňáčků, v ZŠ U Sýpek by měli přivítat nově 38 dětí, do ZŠ Zachar by mělo nastoupit 61 dětí a do ZŠ Zámoraví by mělo přijít do prvních tříd 35 dětí,“ řekl Jan Ondráček, kroměřížský tiskový mluvčí.
Ve srovnání s předchozím rokem 2023, kdy se k zápisu dostavilo 453 dětí, jich přišlo letos méně – 390. O něco méně dětí také přišlo s návrhem na odklad, loni 77, letos 68. Počty prvňáčků, kteří by měli v jednotlivých školách v září zasednout do lavic, jsou většinou zhruba stejné. Výrazný pokles počtu prvňáčků zaznamenala pouze ZŠ Slovan, kam v září nastoupí dle předpokladů ve srovnání se zářím 2023 o 51 žáků méně.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž