K zákazu návštěv přistoupila i KNTB, platí od čtvrtku 21. října

20.10.2021 17:23

ZLÍN - Více než desítka hospitalizovaných pacientů s onemocněním COVID‑19 z celkového počtu 55, kteří se aktuálně nacházejí v pěti nemocnicích Zlínského kraje, leží v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně (KNTB). „Na základě zhoršující se epidemické situace ve Zlínském kraji a doporučení KHS Zlín přistoupilo také vedení KNTB k vyhlášení omezení návštěv s platností od 21.října,“ informovala tisková mluvčí nemocnice  Renáta Večerková.
Vzhledem k zhoršující se epidemické situaci bylo dnes svoláno mimořádné zasedání krizového štábu Zlínského kraje. Na jednání se hejtman Radim Holiš a vedení pěti nemocnic dohodli na zákazu návštěv.
„Rozhodnutí bylo jednomyslné. Nejhůře je na tom momentálně Kroměřížská nemocnice, kde omezení návštěv platí od pondělí. Pro ostatní nemocnice jde o preventivní opatření. Všichni máme v živé paměti uplynulé měsíce, kdy jsme byli na hranici možností a měli přeplněná lůžka na jednotkách intenzivní péče. Tímto opatřením chceme kritickému stavu v nemocnicích předejít,“ řekl hejtman Radim Holiš a dodal, že zátěž nemocnic poroste, doba, kdy se doháněla operativa je bohužel pryč, a my musíme se připravit na další vlnu.
„Výjimka z regulace návštěv se týká pouze nezletilých pacientů, doprovodu otců či jiných osob u porodu, pacientů s omezenou svéprávností a pacientů v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění. S ohledem na bezpečnost pacientů bude zákaz platit do odvolání.  Prosíme příbuzné pacientů, aby nutnost návštěvy nemocnice pečlivě zvážili,“ vysvětlila tisková mluvčí.
Podmínky pro návštěvy jsou následující: negativní PCR nesmí být starší než 72 hodin, antigenní test ne starší než 24 hodin, certifikát o plném naočkování (minimálně 14 dní od druhé dávky u dvoudávkových vakcín a první dávky u jednodávkových vakcín), potvrzení o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Navíc návštěva musí mít po celou dobu návštěvy nasazen respirátor a respektovat pokyny nemocničního personálu.

Vlastimil Langer

Zdroj: Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně

Ilustrační foto: Archiv SNZ