K opilé třináctileté dívce volali zlínští strážníci lékaře a rodiče

12.07.2020 12:33

ZLÍN – Letní prázdniny a teplé počasí přímo vybízejí k pobytu venku a dobré zábavě s přáteli. Jenže se bohužel mnohdy neobejde bez konzumace alkoholických nápojů, a to ani u mládeže, která by se od něj měla držet vzhledem k věku na hony daleko.
„Hned v prvním týdnu prázdnin zjistila hlídka Městské policie Zlín (MPZ) v parku Komenského kolem druhé hodiny ranní podnapilou šestnáctiletou dívku, která se zde zdržovala ve společnosti svých přátel. Orientační vyšetření v jejím případě prokázalo na 1,7 promile alkoholu v organizmu. Dívku ani tak netrápilo, že si může konzumací velkého množství alkoholu uškodit, jako to, že jí hlídka MP Zlín překazila zábavu s šesticí již dospělých chlapců. Strážníkům také neopomněla sdělit, že to podle jejího kvalifikovaného názoru zbytečně hrotí,“ sdělil zástupce ředitele MPZ Pavel Janík.
Hlídka MP Zlín si dívčino stanovisko vyslechla a hned vyrozuměla jejího zákonného zástupce. Za necelou půlhodinu si ji převzali rodiče a o události bude také informováno Oddělení sociálně právní ochrany dětí zlínského magistrátu.
Prozatím poslední podobný incident se odehrál ve středu 8. července odpoledne v místní části Malenovice. „Krátce po páté hodině byla přivolána hlídka MPZ k trojici mladých lidí, mezi nimiž byla dívka zjevně ovlivněná nemalým množstvím zkonzumovaného alkoholu. Po příjezdu strážníci zjistili, že dotyčné je teprve 13 let, ale elektronický analyzátor vykázal hodnotu téměř 1,5 promile alkoholu v dechu, řekl Janík.
Podnapilá dívka jakoukoli konzumaci alkoholu popírala, s hlídkou spolupracovala jen velmi neochotně a její chování označil Pavel Janík jako drzé. I když se po chvíli na místo dostavili její rodiče, museli strážníci přivolat také zdravotnickou záchrannou službu. Dívka totiž přestávala komunikovat a hrozila jí ztráta vědomí. Po zásahu lékaře však nakonec mohla zůstat v péči rodinných příslušníků.
Že ani plnoletost automaticky nedělá z člověka experta přes konzumaci alkoholu, dokládá případ dvacetiletého mladíka ze závěru minulého týdne. Jeho vrávoravá a nekoordinovaná chůze v blízkosti říčního toku nenechala chladným náhodného svědka, který vytočil linku 156.
„Jen o několik minut později motorizovaná hlídka MPZ dotyčného nedaleko označeného místa nalezla. Mladý muž se blábolivě pochlubil předchozí konzumací vodky a následně u něj byla zjištěna hodnota 2,7 promile alkoholu v organizmu. Čím se již ale pochlubit nedokázal, byl bezpečný pohyb ve vzpřímeném postoji. Ještě před příjezdem strážníků totiž upadl na chodník a způsobil si krvácivé odřeniny na hlavě i končetinách,“ dodal Pavel Janík.
Hlídka MP Zlín proto k dotyčnému přivolala zdravotnickou záchrannou službu, která nezkušeného mladíka ošetřila a převezla k hospitalizaci do krajské nemocnice.
Vlastimil Langer
Zdroj: Městská policie Zlín
Ilustrační foto: Vlastimil Langer