K očkování proti Covid-19 se budou moci registrovat lidé od 60 let

23.04.2021 12:43

ZLÍNSKÝ KRAJ – Registrace k očkování proti Covid-19 pro osoby starší 60 let se spouští dnes. Dosud se mohli k očkování registrovat zájemci nad 65 let. I nadále budou při očkování upřednostňováni lidé podle věku. Vedení Zlínského kraje proto apeluje na zájemce o očkování, kteří se již mohou registrovat, aby tak učinili co nejdříve.
„K očkování se nově mohou registrovat lidé od 60 let a brzy se systém otevře i dalším skupinám osob. Abychom i mladším ročníkům umožnili rychlé očkování, potřebujeme v co nejkratší době naočkovat ty, kteří se mohou už teď k očkování hlásit. Pokud tito lidé budou s očkováním váhat a registrují se k němu později, zbrzdí očkování mladších ročníků. Proto apeluji zejména na starší 65 let, aby se registrovali k očkování do některého z očkovacích míst ve Zlínském kraji a pomohli nám tak vrátit se do normálního života,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
Ve Zlínském kraji funguje osm očkovacích center. Ke změně místa očkování dojde od pondělí 26. dubna ve Zlíně. Do neděle 25. dubna včetně bude očkování probíhat v Krajské nemocnici Tomáše Bati, odkud se očkování přesune do PSG arény ve Zlíně.
„Očkování na novém očkovacím místě budou zajišťovat zaměstnanci nemocnice společně s dobrovolníky z celého Zlínského kraje. Nové očkovací místo bude viditelně označeno na informačních tabulích u PSG arény. Lidé, kteří se již dříve zaregistrovali k očkování ve zlínské nemocnici na termíny po přestěhování centra, dostali do svého mobilu zprávu s informací o přesunu očkování do PSG arény,“ připomněla krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
„Přesun očkování z nemocnice do zlínské PSG arény umožnilo navýšení dodávek vakcín. Kapacita dvou očkovacích ambulancí v nemocnici už přestala stačit a problematické bylo také parkování. V PSG aréně bude možné očkování lépe organizovat, i parkovacích míst je tam více. A co je nejdůležitější, přesun očkování do velkokapacitního centra umožní očkovat proti Covid-19 až 1 200 osob denně. V nemocnici bylo z kapacitních důvodů možné očkovat okolo 400 osob denně,“ dodal hejtman Radim Holiš.
Očkovací centrum v PSG aréně bude v provozu 12 hodin denně sedm dní v týdnu. Zájemci o očkování se musí i nadále předem registrovat v centrálním rezervačním systému. „Ráda bych poděkovala všem zdravotníkům, kteří se na očkování podílejí, ať už to jsou zaměstnanci nemocnic, či další zdravotníci přihlášení jako dobrovolníci. Všichni odvádí skvělou práci, bez jejich ochoty pomoci by bylo prakticky nemožné očkovací centra v tomto rozsahu provozovat,“ doplnila náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za oblast zdravotnictví.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj

Foto: Archiv SNZ