K čemu srovnávací studie, když pravdu máme my

24.07.2020 18:05

ZLÍN - Tak by se dala zestručnit odpověď Milana Plesara, „čtverky“ na kandidátní listině hnutí STAN pro letošní krajské volby, na otázku, proč nebyla Zlínským krajem vypracována studie na rekonstrukci stávající Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Byl by to férový protipól zpracované studie na výstavbu nové nemocnice v Malenovicích. A pak vyhodnotit, která verze je lepší a výhodnější.
Zastupitel Zlínského kraje Milan Plesar totiž na dnešní tiskové konferenci hnutí STAN odpověděl, že tato studie za sedm až 35 milionů korun by byla nehospodárně vynaložena, protože bylo od začátku jasné, že lepší je postavit novou nemocnici. „Věděli jsme, kde je pravda“, řekl. Dodal, že stropové náklady na novou nemocnici vč. DPH činí osm miliard korun. „Zlínský kraj na to má, protože je bohatý. Nebojíme se, my na to máme,“ zdůraznil. (Tak trochu mi to připomnělo stupidní televizní reklamu, kde „rejža“ praví naivnímu herci „to dáš“.)
Inu dobrá, kraj na to tedy dle „čunkovců“, jak se běžně mezi lidmi říká těm, kdo za každou cenu preferují stavbu nové nemocnice, má. Miliardy. Kterých bude dle odborníků ovšem potřeba víc než jen osm. Ale berme v potaz „jen“oněch osm. V tom případě je zarážející, že „ubohých“ sedm až 35 milionů korun na studii k rekonstrukci KNTB by kraj už finančně neustál, neboli by špatně hospodařil. 
Ale jistě, ustál by to. Jenže od začátku, kdy hejtman Jiří Čunek přišel s nápadem postavit světovou nemocnici v Malenovicích, není z jeho strany vůle dát prostor oponentům. Nemůže proto ani připustit vypracování srovnávací studie. Ta by totiž mohla minimálně zpochybnit ono páně Plesarovo sdělení „věděli jsme, kde je pravda“.

Karla Havlíková

Milan Plesar. Foto: Zlínský kraj