Jízda králů v České televizi

24.05.2021 08:09

Poslední květnová neděle je termínem, kdy na objížďku již tradičně vyjížděli vlčnovští legrúti doprovázející svého krále. Restrikce v souvislosti s pandemií postihly nejen vlčnovskou. Ta sice letos vesnicí projede, aby bylo učiněno zadost dávné tradici, ale bez slavností a diváků. Kunovice jízdu králů, rovněž bez doprovodných programů, přesunuly na 11. července tohoto roku, Hluk až na rok 2022.

Podpořit povědomí o tom, že žijeme v době letnic, kdy se jízdy králů konaly po celém Slovácku,  pomůže tentokrát  i Česká televize, která v pátek 28. května v 18. hodin na 3. programu a v sobotu 29. května ve 12.25 hodin na 2. programu uvede reprízu rodinného filmu Jízda králů z roku 1989, pod nímž je jako autor podepsán novinář a publicista Jiří Jilík. Je to příběh Ondry Tomaly, který se má stát králem, a jeho dědečka, místního patriota a zastánce tradic. Režisér Rudolf Tesáček obsadil do hlavních rolí Zdeňka Řehoře a tehdejší dětskou hvězdu Pavla Manga, celý film se natáčel ve Vlčnově v době příprav a průběhu jízdy králů.

Připomeňme ještě, že v pátek 28. května ve 12 hodin uvede Česká televize na 3. programu dokumentární film z cyklu NAŠE TRADICE věnovaný právě vlčnovské jízdě králů. Herec Miroslav Táborský v něm provádí diváky Vlčnovem v době příprav i samotného průběhu jízdy králů a nabídne také nahlédnutí do teorií o původu zvyku. Režisérem dokumentu z roku 2014 je Otto Kallus, uherskohradišťský rodák, někdejší herec Slováckého divadla a manžel herečky Alexandry Vronské.

Jiří Jilík
Ilustrační foto: Archiv SNZ