Jiří Jilík vydává novou knihu a zve na její křest

19.03.2023 07:30

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Na besedování spojené s křtem své nové knihy zve její autor, člen zlínské krajské organizace Syndikátu novinářů. První křest se uskuteční v úterý 28. března od 17:00 hodin v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti, následovat bude podobná akce ve středu 29. března od 17:00 hodin v Muzeu Bojkovska v Bojkovicích.
Podhůří Bílých Karpat, rozlehlé území mezi jejich hřebenem a tokem Olšavy v jihovýchodní části Moravy, nárazníkové pohraniční pásmo mezi Slovenskem (před r. 1918 Horní Uhry) a Moravou, mnoho nadějí na klidný život neskýtalo.  A právě sem do kraje, kde končil chleba a začínalo kamení, půjdeme po tajemných stezkách. Setkáme se na nich s hejtmanem Šarovcem z hlucké tvrze, který v čele slováckého regimentu bránil tento kraj proti hordám Bočkajovců a moravští husité zde svedli poslední zápas s vojsky Zikmundovými. Na pouti u sv. Antonínka se budeme obdivovat kráse slováckých krojů a v blatnických vinohradech při ochutnávce vína a naslouchat vypravování o duchu nešťastné Lízy. Navštívíme Nivnici, kde opatrují zvon se záhadným nápisem, Moravskou Tróju, jak byl kdysi archeology nazván Bánov, a vydáme se po stopách příběhu poustevníka Jana, jehož památku připomínají poblíž Bystřice pod Lopeníkem dvě kapličky a boží muka. Na Moravských Kopanicích nahlédneme do obydlí nejslavnější žítkovské bohyně Pagáčeny a vystoupáme na Velkou Javořinu, horu spojenou s tradicí česko-slovenské vzájemnosti, ale také útočiště zbojníků, kteří v opuštěných skaliskách horského masivu ukrývali své poklady. A nahlédneme i na slovenské kopanice; projdeme se Bošáckou dolinou do Zemanského Podhradí. Na tamní faře pobýval jako host faráře Jozefa Ludovíta Holubyho, spisovatel Alois Jirásek, když sbíral materiál ke svému románu Bratrstvo, a park zdejšího zámku byl místem milostných dostaveníček básníka a tvůrce spisovné slovenštiny Ludovíta Štúra s komtesou Adelou Ostrolúckou. A nejtajemnější stezka nás zavede takřka k Váhu, do  Trenčanských Bohuslavic, ke v někdejší zámecké kapli pohlédneme do tváře mumii z římských katakomb…

Autorem knihy je PaedDr. Jiří Jilík (1945), někdejší dlouholetý šéfredaktor Slováckých novin v Uherském Hradišti, který postupně mapuje zapomenuté příběhy z kulturní historie Slovácka. Nová kniha je čtvrtým svazkem edice Tajemné stezky, vydávávané pražským nakladatelstvím REGIA.  Knihy edice Tajemné stezky jsou vyprávěny poutavě a s cílem přiblížit zapomínanou historii kraje, v němž žijeme a který je naším domovem.
Vydavatel ke knize Podhůřím Bílých Karpat do země bohyní a zbojníků

Foto: Archiv Jiřího Jilíka