Jeden z nejtalentovanějších českých cimbalistů současnosti vystoupí ve Zlíně

17.03.2024 14:37

ZLÍN - Matěj Číp jako vůbec první Čech studoval cimbál v New Yorku. Je vítězem mezinárodních soutěží, dokonce hrál na Zimních olympijských hrách v Pekingu. Ve Zlíně představí svou cestu kontinenty přes Jižní Koreu i Peking. Ke společnému hraní přizval i vynikající českou cimbalistku Gabrielu Krchňáčkovou. Koncert pořádá Živý Zlín v úterý 19. března od 19. hodin ve zlínském zámku. 

Koncert, který přinese zajímavosti z cestování i hudby nese název Cimbál jako klíč od světa. Je součástí série Neznámí virtuosové, kterou připravuje kulturní a kreativní centrum Živý Zlín. „Tento i další koncerty u nás v zámku představují výjimečné osobnosti hudební scény. Letos koncerty pojí představování netradičních hudebních nástrojů i jejich zajímavé autorské pojetí,” upřesnila ředitelka pořádající organizace, Jana Kubáčová.

Matěj Číp během večera představí, jak cimbál otevírá dveře napříč žánry, styly i kulturami. Posluchači se mohou těšit na sólová vystoupení, dua, povídání o dobrodružných studií ve světě, a také na vystoupení cimbálových předskokanů ze Základní umělecké školy Zlín.

„Jedinečnost tohoto koncertu tkví v kombinaci tradice a inovace a slibuje nevšední hudební zážitek, od tradičních lidových melodií přes klasický repertoár až po modernu,” přiblížila program Renata Smetková, dramaturgyně série Neznámí virtuosové. 

Cimbál se stal Čípovi klíčem ke světu a mnoha příležitostem. Jeho talent mu přinesl vítězství na Mezinárodním festivalu cimbálu v roce 2017 a diplom s vyznamenáním Summa Cum Laude s vedlejším oborem v čínském jazyce na Northern State University, kde se stal historicky prvním vysokoškolským studentem hry na cimbál ve Spojených státech. 

V roce 2021 se Číp vydal na prestižní Centrální konzervatoř v Pekingu v Číně, kde studoval pod vedením přední profesorky čínského cimbálu yangqinu. Vrcholem jeho cesty pak bylo vystoupení na Zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. 

New York momentálně patří mezi nejnovější kapitoly v Čípově dobrodružství. Nyní zde studuje slavnou Berklee College of  Music a současně představuje cimbál na koncertech a přednáškách napříč Spojenými státy. Podařilo se mu hostovat s americkými orchestry nebo přednášet o cimbálu na několika prestižních amerických univerzitách.

„Spolu s Matějem Čípem vystoupí ve Zlíně Gabriela Krchňáčková, která spolupracovala například s Českým rozhlasem Brno a Ostrava, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Ostravskou bandou, TV Noe, BROLNem nebo Ensemble FLAIR,“ doplnila informace Anežka Gavendová  z Kulturního a kreativního centra Živý Zlín. Vstupenky jsou k dostání v showroomu Živého Zlína v zámku Zlín a online na www.kulturazlin.cz
Vlastimil Langer
Zdroj: Kulturní a kreativní centrum Živý Zlín

Foto: Archiv Matěje Čípa