Jde o vodu nebo o volební preference a je osočování namístě?

29.08.2018 21:27

Referendum o vodě ve Zlíně zřejmě nebude. Alespoň tak to vyplývá z dnešní tiskové zprávy Magistrátu města Zlína. Podle všech indicií se zdá, že boj o vodu se přenesl do osobní roviny. Soupeři na obou stranách jsou kontroverzní předseda Bytového družstva Budovatel ve Zlíně Pavel Sekula a primátor města Miroslav Adámek. Bohužel, vše se hrotí v předvolebním období a tak se mi naskýtá otázka, zda se jedna nebo druhá strana nesnaží získat plusové body a přetáhnout voliče na svou stranu.
Nestále se přetřásá, co se ohledně vody mělo nebo nemělo udělat. Pokud o tom bude v září jednat zlínské zastupitelstvo, nebude to mít lehké. Už jen z toho důvodu, že se včas a hlavně důsledně nepostavilo k problému kolem vody už v minulosti. Kdo má „máslo na hlavě“ nevím, zcela jistě však jde o ignorování názorů Zlíňanů, kteří petici za zachování vody v péči města podepsali. A není jich málo. Vždyť sedm tisíc lidí je ve městě již pořádná volební síla.
Co mě však zaráží je, že jen co magistrát obdržel petici, hned druhý den se vytasil s prohlášením a dokonce „posvěceným“ Ministerstvem vnitra ČR, které „rozcupovalo“ otázky uvedené v referentu. Doslova úsměvné se mi zdá vyjádření primátora Miroslava Adámka, jenž prohlásil, že organizátoři referenda se měli předem poradit! S kým? S primátorem, s právníky radnice? Opravdu si pan primátor myslí, že by jim radnice byla nápomocna?
Za hranou považuji v této tiskové zprávě také osočování pana Sekuly z jistých nekalostí týkajících se výkonu jeho funkce předsedy BD Budovatel. O tom ale petice rozhodně není, protože ta se týká především hospodaření a nakládání s vodou. Nejsem a nebyl jsem příznivcem pana Sekuly a nehodlám ho v žádném případě obhajovat, ale ani vinit. O tom, zda se jako předseda bytového družstva něčím provinil, nechť rozhodnou kompetentní orgány, ale podle mého mínění zlínská radnice tímto vyjádřením, které s vodou nikterak nesouvisí, sklouzla někam, kam zřejmě neměla.
Vlastimil Langer