Jarní putování po Cyrilometodějské stezce z Kopčan do Mikulčic

26.04.2024 14:27

Sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje zve příznivce turistiky a kulturního dědictví na jednodenní putování po Cyrilometodějské stezce z Kopčan do Mikulčic po stopách Velké Moravy s průvodci. Akce se uskuteční v neděli 28. dubna od 10 hodin.
„Každý rok pořádáme několik putování po cyrilometodějských trasách. Jen v Česku čítají tyto trasy asi 930 km a sbíhají se na Velehradě. Na Slovensku je to dalších 570 km. Letošní turistickou a poutní sezonu zahájíme v česko-slovenském příhraničí na cyrilometodějské trase vedoucí z Kopčan do Mikulčic. Některé památky na trase připomínají slavné období Velké Moravy. Upozorňujeme tak na naše společné kulturní kořeny a dědictví,“ řekl předseda sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje Lubomír Traub.
Trasa vedoucí rovinatou lužní krajinou v blízkosti řeky Moravy spojuje hned několik unikátních památek. Začíná u zrekonstruovaného Hřebčína z 18. století, kde je k vidění například bývalá kaple nebo reprezentační místnosti. Pokračuje ke kostelu sv. Markéty Antiochijské, která je jedinou dochovanou stavbou ve střední Evropě, jež pamatuje časy Velké Moravy. V její blízkosti se nachází zrekonstruovaná Kačenáreň s muzeem a informačním centrem, dřívější zemědělská usedlost.
„Na českou stranu se dostaneme přes říční státní hranici novodobou Lávkou Velké Moravy, která byla zprovozněna v r. 2019. Putování přes Přírodní park Mikulčický luh zakončíme prohlídkou Slovanského hradiště v Mikulčicích a poodkryjeme poklady velkomoravské minulosti, které jsou zde předmětem systematických archeologických výzkumů od 50. let 20. století,“ sdělila Martina Janochová, Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.
Akce se koná ve spolupráci s těmito partnery: Záhorské múzeum Skalica – expozícia Múzeum Kopčany, obec Kopčany, Trnavský samosprávny kraj, Slovanské hradiště v Mikulčicích, Jihomoravský kraj, Region Slovácko.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto:
Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, z. s. p. o.