Jarmekový plakát vytvořil medailér Zbyněk Fojtů

13.11.2022 10:19

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Na letošní ročník Valašského mikulášského jarmeku zve návštěvníky originální plakát, který pochází z ateliéru valašskoklobouckého rodáka, akademického sochaře Zbyňka Fojtů. „Na plakátu pro jarmek zachytil stylizované kloboucké památky utvářející Masarykovo náměstí, v jehož středu se tradiční mikulášská obchůzka a další jarmekové dění odehrává,“ uvedla Lenka Zvonková, tisková mluvčí kloboucké radnice.

„Zbyněk Fojtů se vedle malířské a sochařské tvorby věnuje také návrhům medailí a pamětních mincí nejen pro Českou národní banku, ale i pro tuzemské mincovny. Celkem se již realizovala více než stovka jeho návrhů. V prosinci a lednu bude Stará radnice hostit výstavu děl Zbyňka Fojtů, a tak vás zveme, abyste si při jarmeku našli chvilku na zhlédnutí jeho obrazů, plastik i medailérských návrhů,“ pozval Petr Odehnal, historik městského muzea.

„Stalo se tradicí, že plakát pro jarmek navrhují významní výtvarníci jako svá autorská díla s jedinečným rukopisem. V minulých letech se zřejmě i díky tomu plakáty setkaly s rostoucím zájmem sběratelů a příznivců,“ přiblížil Petr Odehnal.
„Pokud byste si chtěli letošní plakát uchovat na památku, budete si jej moci zakoupit v jarmekové poštičce ve vestibulu Sokola, kde bude k dostání také pohlednice se stejným motivem, a navíc i letošní příležitostné jarmekové razítko zhotovené podle návrhu výtvarnice Ivany Kordasové,“ dodal Petr Odehnal.

Speciální verzi plakátu v podobě omalovánek pak bude mít pro děti připravené turistické informační centrum a jako dárek je malí návštěvníci obdrží i u jedné z pokladniček na dobrovolné vstupné.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Klobouky