Jak se žilo ve Zlíně přiblíží výstava Takoví jsme byli? 2

22.09.2022 12:21

ZLÍN - Od poloviny září se v autentických prostorách 61. budovy v továrním areálu koná výstava věnovaná připomínce 700 let od první písemné zmínky o městě Zlíně. Nese název Takoví jsme byli?2 a plynule navazuje na úspěšný projekt Galerie Václava Chada, který prostřednictvím fotografií profesionálních fotografů mapoval běžný život a podobu prostředí druhé poloviny minulého století ve Zlíně. Výstava potrvá do 16. října.
„Nyní, kdy si připomínáme výročí 700 let od první písemné zmínky o městě Zlíně, bychom chtěli navázat na úspěšný projekt Takoví jsme byli? Fotografie 1950-90 a znovu propojit napříč generacemi vzpomínky a zážitky spjaté s postupně se rozvíjejícím městem,“ uvedl za organizátory Čestmír Vančura, který inicioval vznik projektu a doplnil, že před osmi lety obsahovala instalovaná výstava na zlínském zámku černobílé fotografie od Petra Baklíka, Rudolfa Červenky, Pavla Koska, Petry Koskové Hammid a Jana Regala.
Navazující výstava ukáže opět život ve Zlíně prostřednictvím černobílých fotografií od zlínských fotografů, kterým se podařilo zcela osobitým pohledem zachytit atmosféru Zlína rozrůstajícího se v průběhu času do prosperujícího města. Představí se zde ale také zcela unikátní předměty spojené s historií města Zlína, jako je folio antifonáře královny Elišky Rejčky z období založení města Zlína. „Vzácný artefakt bude nejen instalován jako jeden z exponátů výstavy, ale připravili jsme také přepis a nastudování tohoto antifonáře v rámci slavnostní vernisáže,“ vysvětli Čestmír Vančura.
Současně expozice Takoví jsme byli?2 přiblíží i příběhy z osobních archivů několika zlínských rodin a také společenský vývoj města Zlína a jeho částí.
„Zájemci o podrobnější informace mohou výstavu zhlédnout ve formě komentovaných prohlídek. Povede je spoluautor výstavy Ondřej Ševeček a uskuteční se v pátek 23. září v 17:30 hodin, ve středu 5. října v 17:30 hodin a v sobotu 15. října v 15:00 hodin?“ doplnila Kateřina Martykánová, PR manažerka.
V rámci doprovodného programu nabídnou organizátoři ve vybraných termínech také klubovou projekci filmů o novodobé historii Zlína s následnou besedou s historiky, sociology a pamětníky.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Tisková zpráva organizátorů projektu