Jak dlouho ještě strpíme násilí na stadionech?

17.08.2015 20:41

Vulgarita, alkohol, ničení majetku a rvačky, to je skvělá vizitka rádoby fandů Baníku Ostrava. O tom, že jsou nejhorší v celé republice, přesvědčují několik let a výjimkou nebylo ani sobotní utkání jejich klubu ve Zlíně. Dosud jsem nepochopil, proč vůbec chodí na fotbal, když jsou plní nenávisti k soupeři. Zřejmě vypatlaným mozkům nedochází, že nebýt soupeře, nemá Baník s kým hrát a nevím, jak by se jim líbilo, kdyby mohli svým „oblíbencům“ aplaudovat pouze na tréninku.
Až do 70. minuty utkání byli Baníkovci vcelku přijatelní, i když nejen sám kroutím hlavou nad jejich pokřikem Baník P…o. (vulgární pojmenování dámského přirození). Dokonce bych je i pochválil za jejich choreo. Ale to by tak bylo vše, protože co následovalo asi dvacet minut před koncem zápasu, to bylo jako zlý sen. Z jejich sektoru, mimochodem doufám, že již naposled jim FC Fastav Zlín vyšel vstříc a dal jim tolik místa na stadionu na úkor vlastních fanoušků, začaly létat na plochu nejdříve lahve, potom petardy, dýmovnice a nakonec vytrhané sedačky. Aby toho nebylo málo, ostravští fans zničili plot za brankou. Škoda je údajně přes 100 tisíc korun.  Kdo je uhradí? Vzniklou situaci museli řešit členové ostrahy a policisté, kteří kvůli bandě chuligánů museli do služby a jejich zákroku mohlo být v této době daleko víc potřeba někde jinde než na stadionu. Naštěstí nebylo.
Nebo si někdo myslí, že je správné, aby do Ostravy jely čtyři desítky policistů a doprovázeli tři sta opilých hulvátů a darebáků cestujících vlakem na fotbal do Zlína, kde na ně čekala další stovka těžkooděnců, aby je doprovodila na stadion tak, aby neponičili město?  A totéž po utkání a znovu cesta s nimi až do Ostravy. Je nám jedno, kolik to stojí daňové poplatníky peněz? Co dělají zákonodárci, kteří tak rádi tvrdí, že žijeme v právním státě, že si s tímto problémem neví rady? Zkuste rozbít sousedovi okno, a budete se divit.  A tady banda chuligánů beztrestně ničí majetek a nic se neděje. Nad čím tolik let váhají poslanci a představitelé Fotbalového svazu? Na co čekají, až někdo zemře? Zatím již několik let planě tlachají o tom, jak je třeba násilí ze stadionu vymítit a přiblížit sport i rodinám s dětmi. Po sobotním řádění Baníkovců bych děti na fotbal nevzal. Řešení je přitom naprosto jednoduché, jenom by musely příslušné instituce chtít. Moje rada pro ně: Neobjevujte objevené, vezměte si příklad z Anglie. Jaká je tam na fotbalech teď disciplína a pořádek!“

Vlastimil Langer
Ilustrační foto: PČR