Jablečný den je podzimní slavností pro celou rodinu

13.10.2023 09:42

KROMĚŘÍŽ - Sobota 14. října bude na Velkém náměstí po roce opět patřit jablkům a Jablečnému dni. Program spojený s tradičními farmářskými trhy, které se až na tuto výjimku odehrávají na Hanáckém náměstí, se bude konat od 9 do 16 hodin a připravuje jej každoročně Zdravé město Kroměříž.
„Jablečný den je akcí přinášející zábavu a poučení pro děti i dospělé. Provází ji podzimní pohoda, dobrá nálada, chutě a vůně jablečných pochutin. A tak bych rád všechny na Jablečný den pozval a doufám, že se na Velkém náměstí potkáme,“ řekl místostarosta Karel Holík, do jeho kompetencí spadá agenda Zdravého města Kroměříž.
Pro návštěvníky budou připraveny tradiční i méně obvyklé pokrmy a dezerty z jablek – záviny, buchty, koláče, mošty, marmelády, sirupy. Jablko sehraje důležitou roli také v pohádce pro děti Sněhurka a sedm trpaslíků v podání divadla eMILLIon, která je připravená na 10. hodinu dopolední.
„Na jablečné téma budou také hrátky a výtvarné činnosti v tvořivých dílničkách a workshopech. Samozřejmostí je tematický fotokoutek, děti se mohou těšit na balonky pro radost. Připravená je rovněž výstava plodů starých odrůd jabloní a hrušní, které kdysi rostly v regionu běžně, ovšem dnes jsou spíše raritou. O hudební doprovod akce se postará zpěvačka Beata Bocek a hudební skupina EVAMORE,“ dodal k programu Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Akce se uskuteční pouze za příznivého počasí.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž