Informace o příjmu žádostí o jednorázový příspěvek na dítě

14.08.2022 16:43

ZLÍN - Magistrát města Zlína začne dne v pondělí 15. srpna přijímat žádosti o jednorázový příspěvek na dítě ve výši 5 000 Kč, který vyplácí Úřad práce České republiky. Jednorázový příspěvek na dítě představuje jednorázovou dávku typu státní sociální podpory, jejímž hlavním smyslem je okamžitá podpora rodin se středními a nízkými příjmy, na něž doléhají zvyšující se ceny energií a stoupající inflace.
„Nárok na jednorázový příspěvek má dítě narozené od 2. 8.2004 do 31. 12. 2022, které má v České republice trvalý pobyt a bydliště (není-li v zákonem stanovených podmínkách stanoveno jinak), a příjem posuzovaných osob v roce 2021 nepřesáhl jeden milion korun hrubého,“ informoval Tomáš Melzer, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.
Podrobnější informace k podmínkám pro přiznání a vyplacení jednorázového příspěvku naleznete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí zde, příp. na infolince 950 194 444 nebo na call centru Úřadu práce 800 77 99 00.

Žádost o jednorázový příspěvek je možné podat do 1. července 2023 elektronicky prostřednictvím portálu Ministerstva práce a sociálních věcí, který je dostupný prostřednictvím webu www.mpsv.cz (za předpokladu, že osoba podávající žádost má zřízenou elektronickou identitu nebo datovou schránku) nebo prostřednictvím vybraných pracovišť Czech POINTu. O jednorázový příspěvek není třeba žádat, pokud má dítě v červenci nárok na výplatu příspěvku na dítě, který mu náleží za červen 2022 (příspěvek je v těchto případech vyplácen automaticky).

Na Magistrátu města Zlína lze žádost o jednorázový příspěvek podat na Odboru živnostenském (budova Zlín, Zarámí 4421), Odboru občansko-správních agend, oddělení matrik a ověřování (budova Zlín, náměstí Míru 12 – vchod z Bartošovy ulice).
„Pro usnadnění podání žádosti na Magistrátu města Zlína si můžete termín návštěvy rovněž rezervovat prostřednictvím rezervačního systému, který je volně dostupný prostřednictvím oficiálních stránek města Zlína www.zlin.eu – v sekci ‚Občan‘ – ‚Elektronické objednání termínů‘ – ‚Objednání do rezervačního systému‘ pod položkou ‚Czech POINT – jednorázový příspěvek na dítě‘‘ nebo přímo zde,“ upřesnil Tomáš Melzer.
Bližší informace o provozu jednotlivých pracovišť Czech POINTU provozovaných Magistrátem města Zlína a možnostech rezervace termínů lze získat na telefonním čísle 577 630 900.

Vlastimil Langer

Zdroj: Magistrát města Zlína

Ilustrační foto: Archiv SNZ