Hvězdárna Vsetín zve na Perseidy

11.08.2022 11:05

VSETÍN - Tradiční nebeskou podívanou na meteory z nejznámějšího roje Perseid budou  moci zájemci sledovat v rámci akce s názvem Noc padajících hvězd, která se chystá v pátek 12. srpna v Hvězdárně Vsetín.
„ Perseidy jsou na noční obloze k vidění již několik týdnů. Největší koncentrace však každoročně nastává až kolem 12. srpna, kdy je jich na noční obloze možno spatřit i několik desítek za hodinu. Vše samozřejmě záleží na kvalitě pozorovacích podmínek, jež může ovlivnit třeba zatažená obloha, špatně zvolené místo nebo i příliš jasně svítící Měsíc,“ uvedl Jiří Koňařík z Muzea regionu Valašsko.
Pozorování v Hvězdárně Vsetín, která patří pod správu Muzea regionu Valašsko, probíhá pokaždé právě 12. srpna. Letos toto datum vychází na pátek, začátek je ve 21.30 a konec ve 23.30 hodin. „Perseidy a meteory z dalších rojů budeme sledovat běžným okem, prostřednictvím našich dalekohledů si pak budete moci prohlédnout Měsíc a planetu Saturn i s jejími prstenci. Vše bude doplněno zajímavým povídáním. Doufáme, že vyjde počasí a budeme si moci vychutnat toto krásné nebeské představení. Možnosti letošního pozorování meteorů sice do značné míry omezí Měsíc, i tak to ale bude pěkná podívaná,“ vysvětlil odborný pracovník vsetínské hvězdárny Pavel Svozil. 
K návštěvě akce pozvala i Zuzana Fišerová, radní pro školství a kulturu Zlínského kraje, který je zřizovatelem Muzea regionu Valašsko. „Perseidy lze sice sledovat prakticky odkudkoliv, ale když k tomu máte poutavý výklad odborníků a navíc i pozorování dalekohledy, je to zase úplně jiný zážitek. Na hvězdárně to bývá vždy velmi pěkná akce, kterou byste si neměli nechat ujít,“ řekla krajská radní.
Plné vstupné je 50 Kč, snížené 40 Kč a rodinné 120 Kč. Muzeum upozorňuje, že v případě nepříznivého počasí se pozorování ruší. „Aktuální informaci budou zveřejněny nejpozději půl hodiny před plánovaným začátkem na Facebooku Muzeum regionu Valašsko (@muzeumregionuvalassko),“ upřesnil Jiří Koňařík.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko