Hulín má energie pro rok 2023 zajištěny za výhodných podmínek

25.11.2022 07:25

HULÍN - Hulínu nehrozí v roce 2023 výpadky dodávek energií, vyloučené je i jejich razantní zdražování. „Důvodem je efektivní jednání městské společnosti SATE Hulín, která s předstihem nakoupila zemní plyn a za výhodných podmínek zajistila i odběr elektrické energie. U tepla se předpokládá jen mírné zdražení,“ informoval Zdeněk Dvořák z Útvaru tajemníka Městského úřadu Hulín.

„Naše městská společnost SATE Hulín má za úkol zajišťovat stabilní dodávky energií a za co nejvýhodnějších podmínek. Svůj úkol pro nadcházející rok zvládla, za což si zaslouží poděkování a uznání,“ prohlásil Jaromír Žůrek, starosta města Hulína.

Zemní plyn pro příští rok zajistila SATE Hulín u firmy Innogy Energie s velkým předstihem, smlouvu realizovala už v roce 2021. „Innogy Energie je silný partner, u kterého nehrozí krachy jako třeba u Bohemia Energy či NWT,“ ujistil Martin Procházka, jednatel společnosti SATE Hulín. Cena zemního plynu pro rok 2023 je 571,95 Kč/MHW bez DPH, tedy 692 Kč/MWh včetně DPH. Pro porovnání, zastropovaná cena zemního plynu bude 3 000 Kč/MWh včetně DPH. „V průběhu příštího roku budeme pozorně sledovat vývoj cen u této komodity, abychom mohli zajistit výhodné podmínky i pro rok 2024,“ ujistil Martin Procházka.

Elektřinu pro rok 2023 zajistilo SATE Hulín za cca 50 procent současné zastropované ceny. Cena tepla se bude v návaznosti na situaci v Evropě pravděpodobně ve srovnání s loňským rokem zvyšovat. V Hulíně však zálohy narostou maximálně o 10 procent, tedy méně než v řadě jiných měst České republiky.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Hulín