Hromadné neštěstí na diskotéce ve Slušovicích

30.10.2022 11:35

SLUŠOVICE - V noci ze soboty 29. října na neděli 30. října došlo na tematické Halloweenské párty v Music clubu Sud ve Slušovicích k neštěstí, které si vyžádalo osm zraněných osob. Příčinou měla být potyčka skupiny mladíků, po níž lidé padali ze schodů. Na místě zasahovali kromě zdravotníků také hasiči a policisté. Všechny zraněné přepravily složky IZS do okolních zdravotnických zařízení.
„Událost prověřují zlínští kriminalisté. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Viníkovi hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na čtyři roky,“ uvedla Monika Kozumplíková, policejní mluvčí.
„Pět zraněných osob v nejvážnějším stavu převezly do nemocnice sanitní vozy Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. První tísňový hovor na linku 155 zaznamenalo Zdravotnické operační středisko v sobotu ve 23:27 hodin,“ informoval Jakub Omelka, tiskový mluvčí ZZS ZK. 
Mluvčí dále uvedl, že ošetřeni byli tři muži a pět žen ve věku 15 až 20 let. „Rozsah jejich zranění se výrazně lišil, od intoxikace alkoholem až po velmi vážná zranění bezvědomí, crash syndromu. Pacienti ve stavu ohrožení života byli převezeni na vysokoprahový urgentní příjem Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, další pacienti putovali do úrazových ambulancí, dva skončili na jednotce intenzivní péče dětského oddělení,“ řekl mluvčí.    
„V místě neštěstí se postupně sjely tři hasičské jednotky. „Hasiči poskytli několika zraněným první předlékařskou pomoc, a to až do příjezdu dalších sanitních vozů. Poté raněné předávali posádkám zdravotnické záchranné služby a dále jim pomáhali s jejich ošetřením,“ upřesnila Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje s tím, že jakmile byl objekt klubu prázdný, prošli hasiči s policisty jeho vnitřní prostory, aby zkontrolovali, zda se uvnitř nenachází další zranění. To se naštěstí nepotvrdilo.
Vzhledem k charakteru události na místě zasahovalo velké množství výjezdové techniky. Dvě vozidla rychlé zdravotnické pomoci ze Zlína, jeden vůz rychlé zdravotnické pomoci ze Vsetína, jeden vůz rychlé lékařské pomoci ze Vsetína a jeden vůz rendez-vous ze Zlína. Sanitní vozy se navíc po předání pacientů v nemocnicích na místo události vracely.  
Jedna posádka na místě zůstávala ještě i po předání posledního z pacientů pro případ, že by se v objektu music clubu nacházela další zraněná osoba. Akce byla ukončena v neděli ve 2:00 hodin.   
„Situace byla velmi komplikovaná také pro naše zdravotnické operační středisko, které z místa události evidovalo zvýšený počet telefonátů, počet zraněných se teprve časem upřesňoval, operační řízení vysílalo na místo další posádky. Kromě koordinace výjezdové techniky spojené s touto událostí navíc musely dispečerky zvládat obvyklý příjem hovorů na tísňovou linku 155,“ dodal Jakub Omelka.    

Vlastimil Langer
Zdroje: Policie Zlínského kraje, ZZS ZK

Foto: HZS Zlínského kraje